Ce trebuie să faci pentru acordarea primului ajutor în cazul unui accident rutier

 

Prudența, verificarea temeinică a mașinii și răbdarea în trafic, te pot scuti de multe neplăceri. În cazul în care, ești martorul unui accident auto este bine să stii că acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanței, poate salva vieți. Iată ce trebuie să faci:

1. Dirijează traficul, astfel încât să împiedici producerea altor accidente. Așează triunghiurile reflectorizante pe partea carosabilă, în fața și în spatele autoturismului.

2. Sună imediat la 112 și dă datele accidentului (adresa exactă, câți răniți sunt, ora accidentului etc).

3. Verifică starea victimelor, dacă sunt conștiente sau nu. Trebuie să ai în vedere eliberarea și degajarea căilor respiratorii.

4. Examinează rapid stărea. Pentru detectarea eventualelor răni și contuzii se vor examina capul, nasul, ochii, pieptul, urechile, abdomenul, pelvisul și membrele victimei. I se va solicita acesteia să-și miște degetele pentru a se verifica circulația sau funcția lor. 

5. În cazul unui accident grav, nu se recomandă scoaterea victimei din mașină, pentru că ar putea prezenta leziuni grave la nivelul coloanei vertebrale și orice modificare a poziției, îi poate agrava starea. Așteaptă până la sosirea echipelor de specialitate.

6. Dacă victima nu mai are puls este semnul unui stoc cardiac. Respirația artificială este de mare ajutor în acest caz. Dacă gura victimei este încleștată, respirația artificială se poate face și prin nările acesteia. De asemenea, se face masaj cardiac prin apăsarea ritmică cu podul palmelor pe piept.

7. Gâtul și coloana vertebrală pot fi primele afectate, așa că orice mișcare trebuie atent verificată.

8. Aplică comprese sterile pe rănile deschise. Se poate folosi apă oxigenată.

9. Pentru evitarea complicațiilor la nivelul unei fracturi, se recomandă imobilizarea zonei fracturate.

10. Asigură-te că poziția pe care o are victima îi permite o bună respirație.  

Dacă ai o mașină de vânzare, tot ce trebuie să faci este să adaugi anunț 100% gratuit pe CarZZ.ro, cel mai mare site de anunțuri gratuite din domeniul auto.

                 

Nu esti in fata televizorului? Nu-i nimic! Vezi toate emisiunile Antena Stars dar si Antena Stars LIVE pe AntenaPlay, aici

facebook whatsapp twitter pinterest
SpyNews
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, AntenaStars utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de confidențialitate