Ponturi utile pe care trebuie să le știi dacă vrei să te muți în străinătate

 

În zilele noastre tot mai mulţi oameni fac următorul pas şi se mută într-o altă ţară. Fie singuri, fie cu familia, din motive profesionale sau personale, niciodată nu a fost uşor să te stabileşti în străinătate, mai ales dacă eşti cetăţean european şi te muţi într-o altă ţară UE.

  • Dreptul de a fi tratat egal

Primul lucru pe care trebuie să îl ştii este că orice cetăţean UE  care lucrează într-o alt ţară UE, precum şi familia sa, trebuie să fie tratat in acelaşi fel ca cetăţenii acelei ţări. Tratamentul egal este un drept garantat de către UE. Nu uita totuşi că acest lucru înseamnă că te vei supune sistemului naţional din noua ţară vei, care s-ar putea să nu prevadă aceleaşi drepturi pe care le aveai acasă.

  • Drepturi si condiţii de rezidenţă

Dacă te muţi într-o altă ţară UE pentru a lucra, la sosire vei avea de completat câteva formalităţi. Natura acestor formalităţi va depinde de durata şederii tale. Dacă te muţi doar temporar pe o perioadă de până la trei luni, nu ţi se va cere să-ţi înregistrezi rezidenţa la autorităţile locale. Asigură-te doar că ai mereu cu tine o carte de identitate valabilă sau un paşaport deoarece in multe ţări UE poţi fi amendat  sau chiar reţinut dacă nu prezinţi un document de identitate atunci când ţi se cere acest lucru de către poliţie. In unele ţări, va trebui de asemenea să îţi raportezi prezenţa imediat după sosirea în ţară, dar acest lucru nu se întâmplă peste tot in Europa.

Dacă ai depăşit limita de trei luni, va trebui să înregistrezi rezidenţa la autorităţile locale relevante. Şi dacă stai pe termen lung, după cinci ani de şedere continuă şi legală in calitate de muncitor într-o ţară UE, vei primi automat statut de rezident permanent.

Cu toate acestea, nu uita că dacă lipseşti doi ani sau mai mult, îţi vei pierde drepturile de rezidenţă permanent în acea ţară. In unele cazuri, poţi ca nici măcar să nu aştepţi cinci ani  să aplici pentru o rezidenţă permanentă. Acesta este cazul, de exemplu, dacă te pensionezi şi ai lucrat în ţară in ultimul an sau dacă ai locuit acolo fără întrerupere in ultimii trei ani. Ceea ce tocmai am explicat mai sus este de fapt doar unul dintre numeroase drepturi pe care le ai în calitate de cetăţean european. Ştiind că poate fi dificil să găseşti informaţiile relevante despre un drept anume într-o situaţie anume, UE a creat un site web adresat direct cetăţenilor pentru  a te ajuta să răspunzi la toate întrebările pe care le-ai putea avea referitor la drepturile tale în calitate de cetăţean UE.  

Pe Lajumate.ro vinzi și cumperi rapid și simplu. Adaugă și tu anunț 100% gratuit cu produsele pe care vrei să le scoți la vânzare și milioane de români vor vedea ofertele tale de îndată.

                  

Nu esti in fata televizorului? Nu-i nimic! Vezi toate emisiunile Antena Stars dar si Antena Stars LIVE pe AntenaPlay, aici

facebook whatsapp twitter pinterest
SpyNews
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, AntenaStars utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de confidențialitate