Prețul chiriilor este cu 10% mai mare! Vezi de ce!

 

De trei săptămâni, piaţa imobiliară este în fierbere, iar studenţii îşi caută cu înfrigurare chirii. Cele mai “vânate” sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere, iar aici preţurile au crescut cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dacă anul trecut o garsonieră din Bucureşti se închiria cu preţuri cuprinse între 200 şi 220 €, acum o găseşti cu 230-250 €. Apartamentele cu două camere costă între 250 şi 350 € pe lună, în funcţie de dotări şi zonă, iar trei camere se închiriază cu 280-400 €. „Preţurile au început să crească din 20 august şi nu cred să se ducă în sus mai mult decât atât. Bătălia mare este pe garsoniere şi două camere. Recomandarea mea pentru chiriaşi este să se cupleze câte 3-4 şi să se orienteze spre apartamente mai mari, pentru că e mult mai rentabil. Spre exemplu, 3 fete pot sta într-un apartament cu 3 camere şi ar plăti câte 100 € de cameră. Iar patru camere costă la fel cu trei camere, nu e mare diferenţă”, mărturiseşte Robert Dobrescu, directorul unei agenţii imobiliare din Bucureşti. Specialistul are şi alte sfaturi pentru chiriaşi:

Încheiaţi contract de închiriere. În el sunt stabilite condiţii clare, care protejează atât chiriaşul de o eventuală evacuare sau de majorarea chiriei, cât şi proprietarul, în cazul în care nu i se plăteşte chiria la timp. 

Contractul se încheie pe o perioadă fixă, iar chiria trebuie să rămână constantă cel puţin un an.

La început, este bine să încheiaţi un proces verbal de predare-primire, în care să fie menţionate obiectele din casă şi starea acestora. Procesul poate fi însoţit de fotografii.

Dacă ai bani şi eşti dispus să plăteşti un avans mai mare de 3 luni, poţi beneficia de discount.

Garanţia cerută de proprietar ar trebui să reprezinte valoarea utilităţilor pe cel puţin două luni. „Ea e normală, în condiţiile în care cheltuielile de întreţinere vin la mult timp după plecarea chiriaşului. Astfel, acesta din urmă să nu se mai aştepte să primească banii înapoi”, explică Robert Dobrescu. 

Faţă de anul trecut, chiriile au crescut în toate centrele universitare din ţară cu valori cuprinse între 2 şi 13%.

Cel mai scump, în prezent, pare a fi Cluj-Napoca. Aici, o garsonieră se închiriază în medie cu 220-240 € pe lună, două camere cu 360 €, iar trei camere cu 445 €.

La Iaşi, o garsonieră se închiriază în prezent cu 190 €, două camere cu 270 €, iar trei camere cu 320 €.

În Timişoara, garsonierele costă 170 €, două camere 270-280 €, iar trei camere 325-330 €. 

Pe HomeZZ.ro găsești peste 10.000 de anunțuri cu garsoniere de închiriat din România, la prețuri accesibile pentru toate buzunarele. 

                      


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest
SpyNews
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, AntenaStars utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de confidențialitate