Ce se întâmplă cu alimentele din România? Ştiai că cel puţin un sfert din ele sunt contaminate cu pesticide?

 

Din 2016, Comisia Europeană va lua la puricat mâncarea românească. Scopul? Depistarea nivelului de pesticide din alimente. Programul comisiei se va lungi până în 2018. Controlul prelungit e necesar pentru a vedea cum anume se schimbă pesticidele utilizate, ce substanţe noi apar şi, mai ales, dacă sunt sau nu un pericol pentru consumatori.

În laborator vor fi analizate fructele, legumele, carnea, lactatele, dar şi vinul, iar din fiecare produs România va preleva 17 probe. Şi asta pentru că, după analiza a aproape 3.500 de probe, autoritatea pentru siguranţa alimentelor a ajuns la concluzia că un sfert din alimentele vândute în România conţin urme de pesticide.

Cele mai multe au fost găsite în merele româneşti, în care s-au depistat şi 7 tipuri de pesticide diferite. Pe locul doi sunt citricele din Turcia.  Vorbim despre grepfruturi şi lămâi în care s-au găsit câte 5 tipuri de pesticide. Dintre legume, pe roşiile analizate, 70% dintre ele fiind turceşti, au fost identificate între două şi 5 tipuri de pesticide. România importă fructe şi legume de peste 300 de milioane de euro pe an. Atenţie, 80 la sută dintre merele de pe piaţă sunt din import.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest