Sfaturi pentru gradinari incepatori

 

Cu scopul ca activitatea gradinarilor incepatori sa se desfasoare intr-un mod optim si benefic pentru gradina, exista anumite aspecte de care pasionatii trebuie sa tina cont, ne transmite FarmBee.

Fa cunostinta cu tipurile de sol pe care le poti folosi la gradinarit

Primul lucru ce trebuie facut pentru a cunoaste tipul de sol din gradina, este testarea acestuia. Bineinteles, testarea poate avea loc in centrele de specialitate, dar si acasa. Este esentiala cunoasterea solului, deoarece astfel, rezultatele plantarii vor fi cele asteptate, optand doar pentru plantele acceptate de solul gradinii tale. Cele trei tipuri de sol: argilos, nisipos si lutos, difera si fiecare dintre acestea este potrivit pentru anumite plante.

Pamantul argilos este cel preferat de pasionatii de gradinarit, datorita caracteristicilor sale si a efectelor pozitive aduse plantelor. Este compus din nisip, namol, lut, materii organice si are capacitatea de a retine nutrientii si apa, eliminand insa excesul de lichid. Acest tip de pamant are o textura fina si isi pastreaza forma atunci cand este strans in palme.

Pamantul nisipos necesita udarea mai frecventa, in comparatie cu celelalte tipuri. Are granulatia cea mai mare, o textura fina si nu isi schimba forma atunci cand este strans in palme. O caracteristica a acestuia este faptul ca se incalzeste si se raceste la fel de usor, in functie de temperatura de afara.

Pamantul lutos are in compozitie cel putin 35% lut. Atunci cand este strans in palme, are o textura lipicioasa. Se usuca repede la soare, iar aerisirea solului este relativ redusa. Pamantul lutos are tendinta de a fi alcalin si de a retine apa.

O caracteristica importanta a solului este pH-ul. Exista trei tipuri de pH: acid, neutru si alcalin. Tipul pH-ului din sol se masoara prin nivelul de pH, dupa cum urmeaza: sub valoarea 7 a pH-ului, este vorba despre tipul acid, peste 7 –  alcalin, iar daca valoarea este de 7 sau cuprinsa intre 6 – 7.5, solul este neutru. 

Pentru a testa daca solul este alcalin, pune o cantitate mica de pamant intr-o cana si doua linguri de otet, dupa care amesteca. Daca auzi un sunet asemenea unui lichid care fierbe, iar in cazul in care amestecul inca se mixeaza, chiar daca nu mai ai nicio actiune asupra lui, inseamna ca solul gradinii este alcalin.

Testarea solului acid are loc prin adaugarea unei cantitati mici de pamant intr-o cana, alaturi de doua linguri de bicarbonat de sodiu si putina apa, cat sa aiba consistenta noroiului. Daca auzi un sunet asemenea lichidului care fierbe, dar si daca amestecul inca se mixeaza, atunci solul este acid.

In cazul in care ai testat cele doua situatii si niciuna dintre cele doua nu au avut rezultat pozitiv, inseamna ca solul gradinii tale este neutru.

Pe piata exista amestecuri de substrat, pentru fiecare tip de planta. Este important sa le achizitionezi conform sfaturilor specialistilor si sa le utilizezi pentru tipurile de plante recomandate. In magazine se gasesc amestecuri speciale pentru plantele verzi, pentru citrice, bonsai, cactusi si pentru orhidee. Fiecare dintre aceste substraturi aduc plantei destinatie o multime de beneficii, oferindu-le mediul ideal unei dezvoltari sanatoase.

Pamantul de gradina are in compozitia sa o mare parte de nisip – 60%, 5% humus, 10% calcar si 25% argila. Acesta, insa, nu poate fi folosit pentru toate plantele din ghiveci, ci doar pentru cele de mari dimensiuni.

Alegerea locului potrivit pentru plantat

Alegerea locului potrivit pentru plantat se face in functie de tipul de planta. Exista cele care prefera lumina, de exemplu, iar acestea trebuie sa se afle in permanenta in bataia razelor de soare: rozmarin, floarea soarelui, salvia, crassula. Pe de alta parte, exista plantele care prefera umbra: hortenisa, lacramioare sau iris.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont in alegerea locului potrivit pentru plantat, este apropierea plantelor de o sursa de apa. Astfel iti vei usura activitatea de udare a plantelor, avand  intotdeauna un furtun conectat la apa.

Alegerea plantelor potrivite

Este important sa alegi plante potrivite personalitatii tale, a stilului de viata, dar mai ales a mediului in care urmeaza sa le plantezi. Pentru a iti asigura confortul atunci cand te ocupi de plante, un aspect de care poti tine cont, este ca acestea sa fie usor de ingrijit. Pentru incepatori, specialistii recomanda: busuioc, ceapa, floarea soarelui, petuniile sau trandafirii.

De asemenea, este important ca pasionatii de gradinarit sa cunoasca caracteristicile de baza ale plantelor - acestea variaza de la cele perene, la cele anuale. Diferenta dintre cele doua tipuri de plante consta in ciclul de viata. In timp ce plantele anuale, precum: garoafele, ochiul boului sau crizantema – au un ciclu de viata de un an, plantele perene ca si: cerceii doamnei, clopoteii albi, echinacea –  pot avea un ciclu de viata de 20 de ani.

Momentul optim pentru plantare

Trebuie sa cunosti momentul optim pentru plantare, in functie de anotimp. In situatia in care vei planta mult prea devreme, ori prea tarziu, vei distruge dezvoltarea sanatoasa a plantelor, riscand ca acestea sa nu creasca in gradina ta. Spre exemplu, exista plante potrivite pentru toamna, precum: lalelele, narcisele, zambilele sau freziile. Pe de alta parte sunt flori care se planteaza primavara, in perioada lunilor martie – aprilie, cum ar fi: trandafirii, crinii, gladiolele, panselutele sau macii.

Invata sa cultivi organic

Pentru a te asigura ca florile din gradina cresc sanatos, opteaza pentru fertilizarea organica. 

Printre ingrasamintele organice se numara compostul, ce are in componenta sa cojile de la fructele si legumele pe care oamenii le consuma, precum: banana, rodia sau piersica.  Alte ingrasaminte naturale sunt resturile vegetale, ingrasamintele verzi, gunoiul de pasari sau gunoiul de grajd.

O metoda eficienta de a controla bolile si daunatorii prin metode ecologice, este plantarea anumitor tipuri de plante, in acelasi loc. Spre exemplu, este recomandata plantarea morcovilor in apropiere de salata verde, ceapa, ridichii, varza, praz si mazare. Alti companioni benefici unul pentru celalalt sunt: rosia, alaturi de ceapa, varza si morcovi.

Cum combatem, insa, buruienile, fara ajutorul erbicidelor? O metoda sanatoasa pentru sol este folosirea mulciului organic: rumegus, frunze, iarba sau anorganic: pietris, polietilena. Se recomanda aplicarea unui strat de mulci la o adancime de aproximativ 3 cm, in jurul fiecare plante. In acest fel, va fi redusa semnificativ uscarea pamantului din cauza razelor directe ale soarelui, care duc la evaporarea apei.

Ce materiale si unelte iti trebuie

Este recomandat pentru un pasionat de gradinarit, sa aiba in curtea sa anumite materiale de baza, pe care le va utiliza in activitatea sa. Manusile sunt un element folositor. Anumite persoane aleg sa lucreze fara acestea, insa ceea ce nu stiu, este ca manusile te salveaza de insecte, de posibilele boli transmise prin sol si de deteriorarea aspectului palmelor. Alte instrumentele nelipsite pentru gradinarit sunt lopata si grebla. De asemenea, vei avea nevoie de ghivece pentru plantare si de ladite pentru depozitare.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest