Top 4 factori care influențează calitatea cafelei

 

Pentru mulți dintre noi, cel mai bun mod de a începe ziua este cu o cană fierbinte de cafea. Care sunt însă motivele pentru care, într-o cafenea, aroma cafelei este mult mai intensă decât cea pe care o obții în bucătăria personală?  Fie că vorbim de cappucino, macchiato, espresso, latte sau ristretto, metodele prin care profesioniștii obțin licoarea magică depind de câteva detalii importante, care pot face diferența între o ceașcă savurată până la ultima picătură și una lăsată neterminată.

Întrucât arta cafelei nu mai este un meșteșug exclusivist, este momentul să afli cum poți obține o savoare extraordinară din boabele brute, în propria casă. Iată care sunt cei mai importanți factori care influențează gustul unei cești de cafea.

Concentrația potrivită de cafea

Cine ar fi crezut că matematica și chimia ar putea afecta aroma cafelei?

Primul pas în obținerea ceștii perfecte de cafea este dozarea corectă. Atunci când vorbim despre o băutură ca fiind tare sau slabă nu descriem aroma ei, ci concentrația acesteia. Nu există nicio corelație între tăria și nivelul de prăjire a cafelei.

Totul ține de cantități! Puterea unei căni de cafea se bazează pe raportul dintre compușii chimici extrași din produsul măcinat și cantitatea de apă din preparatul final. Raportul standard este de 16.7 mililitri de apă pentru fiecare gram de cafea, ceea ce înseamnă că pentru o ceașcă obișnuită de 180ml, se folosesc aproximativ 10.8g de cafea măcinată.

Reține acest raport pentru a obține cea mai savuroasă băutură chiar la tine în bucătărie, fără a fi nevoie să apelezi la un specialist dintr-o cafenea.
 

Calitatea apei folosite la prepararea cafelei

Apa folosită la prepararea cafelei poate avea o influență majoră asupra gustului acesteia.

Din acest motiv, apa trebuie să fie curată și proaspătă, să nu aibă miros și gust. De asemenea, ar trebui să fie de calitate alimentară și, în plus, nu ar trebui să conțină clor, cloramină sau hipoclorit, lucru greu de obținut datorită dezinfectării regulate a conductelor principale de apă.

Echilibrul mineral al apei poate influența extracția aromei, deoarece reacționează chimic și fizic cu cafeaua măcinată. De exemplu, o cafea sărată, cu un gust ușor amar, poate rezulta din nivelul ridicat de clor existent în conductele de alimentare. În mod alternativ, un gust alcalin și calcaros poate fi atribuit unui conținut crescut de minerale.

Ce poți face pentru a te asigura că aroma cafelei nu este diminuată de calitatea apei pe care o utilizezi în procesul de preparare?

Folosește  un sistem de filtrare care elimină diferiții compuși chimici (minerale, cupru, fier sau reziduuri chimice) care ar putea afecta savoarea produsului final, și astfel te vei delecta cu cea mai bună cafea.

Dimensiunea particulelor de cafea produse de râșniță

Scopul pentru care bobele de cafea sunt trecute prin procesul de măcinare este de a asigura o suprafață mai mare care intră în contact cu apa.
 

În funcție de cât de fin sau de grunjos este rezultatul râșnirii, apa va trece mai încet sau mai repede prin cafea, afectând astfel atât timpul de preparare, cât și eficiența extracției aromei.

O măcinare mai granulată va permite apei să se deplaseze mai repede prin cafea. O suprafață de contact mai mică și un timp de preparare mai scurt asigură o extracție slabă.

Pe de altă parte, o măcinare mai fină înseamnă că particulele de cafea formează un mediu dens, cu o suprafață de contact mai mare, prin care apa trece mai greu, iar extracția va fi una puternică.

 

Prospețimea cafelei folosite

Pentru că boabele de cafea sunt semințe, le putem considera incubatoare pentru plantele viitoare, întrucât sunt pline de zaharuri, acizi și structuri celulare necesare pentru dezvoltarea unui nou arbore de cafea.

Prin prăjirea boabelor, acești compuși pot fi identificați prin dulceața, aciditatea și stropul de gust amar dintr-o ceașcă de cafea. Fără aceștia, cafeaua ar avea un gust plictisitor.

Prospețimea boabelor asigură menținerea savorii și a aromei atât de îndrăgite. De aceea este important să folosești cafea proaspătă atunci când vrei să prepari o ceașcă de cafea cu aromă plăcută și revigorantă, la tine acasă.
 

Cafeaua măcinată își păstrează prospețimea timp de două săptămâni, însă ulterior, acizii prezenți încep să se degradeze, fapt ce se va resimți în gustul băuturii.


Aplică aceste sfaturi în propria ta bucătărie, iar în curând nu vei mai pofti la cana de cafea făcută de profesioniști. Poate că nu vei deveni propriul tău barista cât ai zice cafea, dar experimentarea este o parte extrem de importantă în procesul perfecționării. Nu te teme să te abați de la rețetele clasice, pentru a descoperi gustul preferat, iar clasica băutură de dimineață se va transforma într-o experiență în sine.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest