10 pași de parcurs, de la vis la propria ta locuință

 

Vine o vreme în viața ta când îți dorești cu adevărat să te muți în propria casă. Sătul să ceri acordul proprietarului locuinței unde ai stat în chirie pentru fiecare gaură dată în perete, îți cauți un loc numai al tău, pe care să îl amenajezi după bunul plac și pe care să îl administrezi cum găsești de cuviință. Există o serie de pași pe care trebuie să îi faci, de la primul gând și până la momentul în care descui ușa locuinței care îți poartă numele, pe care ți-i vom prezenta mai jos, în ordinea lor firească, ca să te bucuri de puțin ajutor în tot procesul de achiziționare a unei case. Iată cum începe și cum trebuie să evolueze povestea ta, de la chiriaș la proprietar, în 10 pași.

Prospectează piața

Mai întâi de toate, dă startul procesului prin trecerea în revistă a tuturor ofertelor pe care orașul în care locuiești sau cel în care ți-ai propus să te muți ți le pune la dispoziție. E important să vezi care este pulsul momentului și care mai sunt prețurile pieței, ca să îți dai seama dacă este bine să cumperi acum sau e necesar să mai amâni puțin procesul. Dacă variantele găsite nu te încântă, e posibil să mai fie nevoie de ceva timp. Nu te impacienta, oferta destinată ție se va ivi la momentul oportun. Aruncă un ochi pe apartamentele de vânzare de pe Storia.ro, e posibil să găsești acolo casa visurilor tale!

Hotărăște cum vei plăti pentru locuință

Presupunând că nu ai reușit să strângi întreaga sumă necesară pentru achiziționarea unei locuințe, care, să fim sinceri, nu este una de neglijat, și nici nu ai câștigat de curând la loterie sau nu ai primit vreo moștenire neașteptată, cel mai la îndemână ajutor pe care îl poți primi este de la o bancă în care ai încredere. Poți încheia cu aceasta un contract de creditare pentru viitoarea ta casă, care poate fi de trei feluri. Fie optezi pentru un credit de nevoi personale, dacă ai doar o parte din suma necesară, fie pentru unul de Prima Casă, fie pentru un credit ipotecar. În oricare din aceste trei situații, e bine să ceri oferte de la mai multe bănci, pentru a vedea care este cea mai convenabilă variantă, ca să plătești cât mai puțin, și ca timp, și ca rată lunară.

Găsește o agenție imobiliară serioasă

Un agent imobiliar cu experiență îți poate simplifica enorm procesul de achiziționare a unei case. În primul rând, spunându-i care sunt cerințele tale, te poate duce mai aproape de ofertele care te interesează în mod direct, filtrându-le pe care nu au nimic în comun cu pretențiile pe care le ai de la viitoarea ta locuință. Mai mult decât atât, el te poate ajuta să negociezi un preț mult mai bun decât cel la care a fost scos la vânzare apartamentul pe care îl vânezi. Tot el poate facilita și încheierea unui contract cu proprietarul care intenționează să înstrăineze locuința.

Redu lista cu opțiuni

După ce ai parcurs pașii de mai sus, e un moment potrivit să simplifici și mai mult variantele asupra cărora te concentrezi. Reprezentații agenției imobiliare vor ști care este situația locuințelor din orașul tău și te vor sfătui dacă să mai aștepți o perioadă sau dacă să investești banii acum.

Cere ajutorul unei bănci

Și că tot veni vorba de bani, e important de unde alegi să îi iei. În funcție de condițiile impuse și ratele care vor fi fixe sau flexibile, în funcție de opțiunea ta, e timpul, la acest pas, să rogi angajații băncilor să îți facă o simulare de credit. Imediat după aceea, poți semna pentru un credit care să îți aducă mai aproape locuința visată.

Răsfoiește din nou Internetul

Știi exact care este plafonul până la care te poți „întinde”, deci lucrurile stau din ce în ce mai simplu. Din multele variante din care aveai de ales, acum ar trebui să rămâi cu mai puține decât degetele de la o mână.

Stabilește întâlniri cu proprietarii

Sună și află mai multe detalii despre locuințele care te interesează. Stabilește vizionări ale acestora, în funcție de disponibilitatea celor care caută să le vândă. Ar fi mai bine să programezi întâlnirile în timpul săptămânii, între orele 10.00 și 18.00, când majoritatea oamenilor este la muncă. Astfel, vei evita aglomerația, dar și contraofertele pe care ceilalți care sunt interesați de respectivele proprietăți le-ar putea face. Așa vei reuși să negociezi mai mult din prețul final al locuințelor.

Vizionează apartamentele sau casele care se încadrează în posibilitățile tale

Mergi să vezi dacă anunțurile pe care le-ai notat ca fiind de maxim interes pentru tine sunt în totalitate reale. Fii atent la detalii și observă dacă locuința pe care ai pus ochii are probleme. Cu siguranță nu vei vrea să te lupți cu igrasia, cu dăunătorii sau cu vecinii rău platnici, în cazul în care e vorba de un apartament într-un imobil mai mare. Ai grijă ca tot ce era specificat în descrierea anunțului să se regăsească și în realitate.

Bate palma

Dacă ai găsit întocmai ce căutai, iar prețul imobilului se încadrează în posibilitățile tale financiare, nu mai sta pe gânduri. Încheie un contract, ca să nu pierzi casa sau apartamentul, și bucură-te de relaxarea pe care o meriți atât de mult, după toată vânătoarea de locuințe!

Mută-te!

Gata, eforturile tale merită recompensate. Acum te poți muta în casa ta și poți organiza spațiul după bunul plac, fără să ceri acordul nimănui. Amenajează totul așa cum îți dictează imaginația și nu uita să îți chemi toți prietenii la primul și cea mai important eveniment, petrecerea de casă nouă!

 

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest