Ai făcut sex neprotejat? Iată ce trebuie să faci urgent pentru a preveni o sarcină nedorită sau o boală cu transmitere sexuală

 

Probabil toată lumea a făcut măcar o dată în viaţă sex neprotejat, pentru că se poate întâmpla oricând, iar în unele situaţii mai speciale, chiar cu oricine. Chiar dacă nu ai intenţionat să faci această greşeală, este foarte important să ştii ce să faci şi cum să reacţionezi după un asemenea incident.

Este important să nu te laşi cuprinsă de teamă sau să te deprimi gândindu-te la ce e mai rău, pentru că există numeroase modalităţi de preveni o sarcină nedorită sau dezvoltarea unor boli cu transmitere sexuală.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci însă este să nu îți ascunzi capul în nisip și să pretinzi că nimic nu s-a întâmplat. Cu cât treci mai repede la acțiune cu atât mai rapid poți evită sau trata eventualele complicații ale unui sex neprotejat. 

Dacă te confrunți cu:
 
 – sângerări neașteptate;
 
 – dureri când mergi la baie;
 
 – scurgeri ciudate;
 
 – iritații, usturimi și mâncărimi în zonă genitală  mergi imediat la medicul de familie pentru a primi un ajutor de specialitate. 

„Metoda calendarului” nu mai contează în astfel de momente

Există întotdeauna riscul că o femeie să rămână însărcinată indiferent dacă se află sau nu în perioadă fertilă ori de poziție dacă ați făcut sex neprotejat. Iar metodă „retragerii” nu este o formă de contracepție pe care să te poți bază. Prezervativul, în schimb, este extrem de eficace. Cu toate acestea, nu uita că o singură măsură nu se potrivește tuturor bărbaților. Dacă prezervativul este prea mare sau prea mic poate aluneca sau se poate rupe în timpul partidei de sex, potrivit sfatulparintilor.ro.

Dispozitivul intrauterin 

Este un aparat contraceptiv plasat în uter şi poate fi instalat la 5 zile după ce s-a făcut sex neprotejat. Este cea mai bună formă de contracepție în caz de urgență și, împiedică, dezvoltarea unei eventuale sarcini nedorite.  

Pilula contraceptivă de a doua zi
 
În funcție de tipul ei, pilula de a două zi poate fi eficace pentru 3-5 zile după ce s-a făcut sex neprotejat.

Statistici despre sex
 
 – 26% dintre oameni nu fac, în mod obișnuit, sex protejat cu parteneri noi;
 
 – 24% dintre oameni nu iau măsuri contraceptive sau le lasă în grijă partenerului/ei;
 
 – 50% dintre bolnavii noi diagnosticați cu boli cu transmitere sexuală sunt tineri cu vârste între 16 și 25 de ani;
 
 – 51% dintre femeile și 61% dintre bărbații studenți fac sex neprotejat.

Este bine de ştiut 

 – Atunci când cumperi prezervative fii atent/a la data de expirare a produsului;
 
 – Prezervativele se pot rupe dintr-o mulțime de motive: lipsă lubrifierii, lubrifianţilor pe bază de ulei, piercing-uri.
 
Niciun simptom nicio problemă?
 
Chiar dacă nu prezinți niciun simptom, ai putea avea o boală cu transmitere sexuală dacă ai practicat sexul neprotejat. 50% dintre bărbați și 70-80% dintre femei cu clamidia nu au avut niciun simptom.
 
Mergi la doctor într-un timp cât mai scurt
 
Este posibil să tratezi fără complicații o boală cu transmitere sexuală dacă afecțiunea este depistată din timp. În general, durează între două săptămâni și trei luni pentru că la un test să descoperi dacă ai fost sau nu infestat.

Foto: Hepta

M.T.

Nu esti in fata televizorului? Nu-i nimic! Vezi toate emisiunile Antena Stars dar si Antena Stars LIVE pe AntenaPlay, aici

facebook whatsapp twitter pinterest
SpyNews