Care sunt SIMPTOMELE unei sarcini EXTRAUTERINE? Iată la ce ar trebui să fii foarte atentă!

 

Venirea pe lume a unui copil este poate cel mai frumos eveniment din viaţa unui cuplu. Din păcate, există şi situaţii în care apariţia sarcinii nu survine în mod normal şi pot apărea diverse complicaţii din cauza unor probleme de sănătate.

Un exemplu nefericit, dar destul de întâlnit sarcina extrauterină sau ectopică. Aceasta rezultă în urma implantării ovulului fecundat în altă parte decât în mucoasă uterină. El se poate împlanta în ovare, cavitatea abdominală sau trompele uterine, această din ultima locație reprezentând 95% dintre cazurile de sarcină ectopica (tubară), conform csid.ro.

Frecvența de apariție a sarcinii ectopice este de 1 la 100, în întraga lume. În momentul întâlnirii cu spermatozoidul, ovulul este fecundat, eveniment care se produce la nivelul trompei uterine. În continuare, ovulul fecundat pornește către uter, urmând să se implanteze în mucoasa acestuia. În anumite situații, ovului fecundat nu mai ajunge în uter, împotmolindu-se pe drum.

Care sunt simptomenele unei sarcini extrauterine?
 
O astfel de sarcină extrauterină debutează de obicei cu aceleași simptome că o sarcină normală, şi anume lipsa ciclului menstrual, greață, sâni dureroși, oboseală. Cu toate acestea, există şi câteva semne care trebuie să te pună pe gânduri și să te trimită la medic, mai ales dacă apar în primele săptămâni de sarcină:

Iată care sunt acestea, potrivit perfecte.ro.

  • sângerări vaginale;
  • dureri/crampe în zonă inferioară a abdomenului.

Există şi situaţii în care o sarcină extrauterină da semne alarmante abia după mai multe luni. Iar în acest caz, embrionul s-a dezvotat deja și a ajuns să rupă tubul falopian. Ar trebui să te neliniștești şi mergi la doctor dacă ai: 

  • sângerări vaginale;
  • dureri puternice/ascuțite în zona pelvină, abdomen, umeri sau ceafă;
  • amețeli;
  • dureri de cap.

Dacă există suspiciunea unei sarcini extrauterine, medicul va pune diagnosticul final după mai multe investigații. Este nevoie de o ecografie și mai multe teste de sânge. Sarcina extrauterina nu poate fi dusă la termen, așa că doctorul va recomanda întreruperea ei.

În cazul în care sarcina ectopică este descoperită la timp, organismul tău nu va fi afectat și va putea duce o altă sarcină la termen. Chiar și în cazul în care unul din tuburile falopiene a avut de suferit, viitoarea sarcină nu va fi una cu probleme.  Dar dacă sarcina extrauterină afectează ambele tuburi, poți apela la fertilizarea în vitro pentru a rămâne însărcinată.

Cum previi o astfel de problemă?

Este bine de ştiut faptul că nu toate sarcinile ectopice pot fi preîntâmpinate, dar sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a evita cât mai mult apariţia unei astfel de probleme. Tratează din timp orice inflamație sau infecție în zona genitală, pentru că acestea sunt principalii factori care pot favoriza o sarcină extrauternia. Mergi la doctor pentru control chiar de la primele simptome și nu aștepta ca situaţia să se agraveze.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest