Ce nu ştiai despre centralele termice

 

 Pe lângă faptul că centrala necesită un anume tip de branşament, pe care nu îl poți realiza pe cont propriu, pentru punerea în funcţiune a unei centrale sunt necesare şi o serie de avize şi aprobări de specialitate. Instalarea unei centrale termice este un proces complex, ce implică mai mult decât cumpărarea unui sistem performant de încălzire. Ceea ce nu ştiai, legat de bună funcţionare a centralei termice, este că aceasta are inclus un protocol ce trebuie aplicat şi urmărit înainte de a apărea probleme, care să necesite intervenţia unui specialist.

Centrala termică se alege în funcție de alimentare și nevoile tale

Centralele termice pe gaz sunt o opţiune pentru toate persoanele care au acces la reţeaua de alimentare cu gaz, în zona în care locuiesc. În prezent, centralele pe gaz sunt cea mai economică opţiune pentru încălzirea centrală a locuinţei. Pot fi cumpărate centrale termice pe gaz în condensaţie, care consumă foarte puţin, având totodată şi o eficienţă ridicată. În plus, centralele termice pe gaz pot alimenta şi sistemele de încălzire prin pardoseală.

În cazul în care locuieşti într-o  zonă în care nu ai acces la reţeaua de gaz, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în mediul rural, poţi opta pentru o centrală pe curent sau pe lemne. Centralele termice pe curent sunt însă mult mai costisitoare decât cele pe gaz, în timp ce o centrală pe lemne este mult mai greu decât folosit decât celelalte două variante. Pentru a utiliza centrala pe lemne va trebui să aloci timp alimentării acesteia şi curăţării cel puţin o dată pe zi. În plus, atunci când nu este nimeni prezent, care să poată alimenta centrala, aceasta se va opri, iar apa din calorifere se va răci treptat, iar o dată cu aceasta va scădea și temperatura camerei.

Vei avea nevoie de filtre anticalcar pentru apă pentru centrală

Amplasarea unor filtre de apă este necesară, indiferent de sursa de apă care alimentează locuinţa. Aceste filtre împiedică depunerea calcarului şi a altor reziduuri pe componentele centralei. Fiabilitatea centralei este influenţată de calitatea apei, duritatea excesivă şi impurităţile având un impact serios asupra unor părţi importante ale acesteia. Pe piaţă, există o varietate de filtre simple sau cu o construcţie specială, uşor de fixat şi de schimbat la intervalele de timp recomandate de producător.

Ai posibilitatea de a optimiza procesul de încălzire

Poţi optimiza procesul de încălzire setând în mod corect centrala. Spre exemplu, în zilele în care eşti mai mult plecat, poţi seta o temperatură mai mică, pentru a eficientiza consumurile. De asemenea, poţi seta centrală să pornească la anumite ore şi poţi diminua temperatura pe timpul nopţii. Pentru a eficientiza procesul de încălzire este recomandat să nu maschezi caloriferele cu materiale care izolează căldura. 

Indiferent de tipul centralei, vei avea nevoie de verificări periodice

Verificările periodice te ajută să găseşti din timp şi să remediezi anumite probleme ale centralei. Zgomotele care se aud în centrală, temperatura apei neconformă cu setările făcute, fluctuaţiile de gaz şi de apă sunt semnale care ar trebui să îţi atragă atenţia asupra faptului că centrala ta are nevoie de o verificare. Poţi preveni anumite defecţiuni generate de fluctuaţiile externe prin aplicarea unor echipamente inovative care au rol de a proteja centrala de şocuri şi care pot chiar să asigure buna funcţionare în cazul unei întreruperi a curentului.

O centrală termică de calitate, aleasă corect, va produce cantitatea de apă caldă necesară, atât pentru utilizările casnice cât şi pentru încălzire, răspunzând cu succes tuturor solicitărilor. Consumul, gradul de silenţiozitate în timpul funcţionării, setările intuitive şi precise, funcţiile multiple şi designul sunt câteva din elementele cheie pe care le poţi urmări atunci când vrei să îţi cumperi o nouă centrală termică.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest