Ce să faci ca să-ți iasă cea mai bună friptură la grătar

 

Pregătirea unor fripturi delicioase la grătar nu este o misiune chiar ușoară. Mai ales că, de obicei, presiunea pică pe o singură persoană. Vestea bună este că există o serie de reguli și trucuri care te pot transforma într-un maestrul al grătarului.

Grătarul perfect începe cu echipamentul potrivit, unul care să-ți transforme misiunea în una mult mai ușoară. Din fericire, pe piață există numeroase opțiuni dintre care poți alege varianta potrivită pentru nevoile tale.

Acum că ai rezolvat această problemă, iată care sunt regulile și trucurile care te vor transforma într-un maestru al grătarului:

Organizarea este cheia

Înainte de a începe să pregătești propriu-zis carnea, asigură-te că ai tot ce îți trebuie: de la furculițe cu coadă lungă, la clești, cuțite bine ascuțite, spatule, mănuși și vase separate pentru carnea crudă și cea gătită. 

Carnea trebuie marinată

Carnea frăgezită peste noapte va fi mult mai gustoasă și mai suculentă decât cea obișnuită. Poți face acest lucru cu un amestec de ulei, zeamă de lămâie, vin, sare și condimente. În lipsă de timp, poți marina carnea și cu un amestec uscat de sare și condimente, înainte de a o pune pe grătar.

Cum obții jarul perfect pentru grătar

Carnea se pune pe grătar după ce cărbunii s-au încins cel puțin zece minute și nu mai există flacără. Un truc foarte practic este să strângi jarul într-o parte a grătarului. Deasupra jarului se pun preparatele care se fac mai repede, iar în partea opusă bucățile de carne care se fac mai greu.

„Parfumul” de fum este secretul

Carnea preparată la grătar este mult mai delicioasă dacă are puțină aromă de… fum. Lemnul de nuc va da cărnii o aromă dulce, puțin iute. Este perfect pentru carnea de porc, pui, vânat sau vită. Lemnul de cireș, în schimb, va da preparatelor o aromă dulceagă și se potrivește cu porcul, vânatul cu pene sau carnea de pasăre. Iar lemnul de viță de vie va da cărnii o aromă de fructe de pădure și se combină perfect cu curcanul, puiul și vita. Aici poți afla mai multe detalii despre tipurile de lemn pentru grătar.

Termometrul pentru friptură, o necesitate

Termometrul pentru friptură este esențial atunci când pregătești un grătar. Acesta trebuie introdus în cea mai groasă parte a cărnii, acolo unde nu există grăsime. Atunci când acesta arată între 65 și 75 de grade Celsius, carnea este gata. Cea de pui trebuie lăsată până atinge 80 de grade. 

Știi și alte trucuri pentru friptura făcută pe grătar? Care sunt acestea?

Sursă foto: Djordje Petrovic/Pexels


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest