Ce trebuie să faci în Joia Mare ca să nu ai necazuri tot anul

 

Din bătrâni auzim tot felul de superstiţii în perioada de Paşte, dar mai ales în Joia Mare. Care este mai exact povestea acestei zile? 

Joimărița a fost la origini o zeitate a morții care supraveghea focurile din Joia Mare, aprinse pentru cinstirea strămoșilor, dar treptat a devenit un personaj justițiar, ce luptă împotriva lenei. Joimărița nu face niciun rău pe lume, dar e lăsat de Dumnezeu ca o dată în an și anume în Joia Mare să facă o revizuire strașnică printre nevestele tinere și mai ales printre fetele mari și să le întrebe ce au făcut ele peste iarnă.

Dar, totuşi, ce ne sfătuiesc bătrânii să facem şi ce nu este bine să facem un Joia Mare, ca să nu avem necazuri tot anul şi să ne bucurăm de acest Paşte alături de familiile noastre.

  • În Joia Mare, ultima zi din post când se mai pomenesc cei decedați, fiecare familie care are rude moarte merge la biserică ducând diferite pomeni, adică colaci, vin, dulciuri pe care le împart pentru sufletul celor adormiți.
  • Se mai spune că în noaptea sau dimineaţa Joii Mari se deschid mormintele și sufletele morților se întorc la casele lor. Pentru a întâmpina aceste suflete se aprindeau focuri prin curți, sau în cimitire.
  • În Joia Mare se vopsesc ouăle, iar culoarea recomandată și cel mai des folosită este roșu. Această culoare reprezintă sângele Mântuitorului. În unele zone ale țării această operațiune are loc în Sâmbăta Paștelui, dar în niciun caz în Vinerea Mare.
  •  Din Joia Mare până în Joia Săptămânii Luminate femeile nu au voie să spele haine.
  • În Joia Mare nu este bine să dormi, dacă dormi în această zi vei lenevi tot anul.
  • În credinţa populară, cei care ţin post din Joia Mare şi până în ziua de Paşte vor fi înştiinţaţi de moartea lor cu trei zile înainte de a trece în lumea cealaltă.

Sursa foto: Pixabay


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest