Ce trebuie sa stii despre ecografia Doppler in sarcina?

 

Ecografia Doppler in sarcina se refera la o tehnica noninvaziva utilizata frecvent in al treilea trimestru (pentru ca atunci majoritatea organelor vitale sunt suficient dezvoltate) pentru a monitoriza starea fatului. Ea foloseste ultrasunete pentru diagnosticarea eventualelor probleme si poate monitoriza cat de repede se deplaseaza sangele in fluxul sanguin ombilical.

Gradul de maturare al placentei si cantitatea de lichid amniotic sunt si ele elemente de importanta majora, asadar specialistul poate apoi sa remarce si daca fluxul sanguin este normal. Cresterea copilului si starea sa de sanatate depind in continuare de hrana si oxigenul furnizate de placenta prin intermediul cordonului ombilical.

Toate elementele adunate si vizualizate corect pot indica faptul ca fatul este sanatos, anormal sau supus unor factori perturbatori.

Metoda exploateaza care este variatia de frecventa ce se obtine atunci cand un fascicul de ultrasunete emis de sonda cu ultrasunete este reflectat de un obiect aflat in miscare. Schimbarea este scanata de calculator cu ultrasunete, iar acestea furnizeaza date care ulterior vor fi interpretate de catre medic.

Este important de aflat ca examinarea tip Doppler sau cardiotocografia este recomandata gravidelor care sufera de diabet, hipertensiune sau care prezinta cantitate redusa de lichid amniotic, femeilor cu sarcina multipla (in care fetii impart aceeasi placenta), in cazul in care exista o incompatibilitate RH sau alte malformatii congenitale cardiace pe care le poate prezenta fatul.

De ce este preferata aceasta metoda?

Asa cum aminteam anterior, metoda de testare este preferata de multe femei deoarece este nedureroasa, nu e invaziva si dureaza aproximativ 40 minute.

Este de precizat si faptul ca este mai putin costisitoare in comparatie cu examen radiologic sau testerea radiografica a venelor dintr-o anumita regiune, care implica injectarea unei substante de contrast in vasele de sange pentru a fi evidentiate in mod clar pe imagine.

Chiar daca rezultatele se obtin pe loc chiar in timpul examinarii (si pot fi insotite si de graficele si fotografiile aferente), medicul care realizeaza ecografia nu poate stabili un diagnostic. Medicul poate verifica pozitia placentei si a cordonului ombilical, deoarece acesta din urma poate fi infasurat in jurul gatului fatului sau poate fi obstructionat si astfel se induce sarcina sau se efectueaza cezariana de urgenta.

Rezultatele pot fi interpretate si indicate de medicul care a recomandat investigatia prin coroborarea rezultatului sau cu alte analize, respectiv teste.

De retinut!

Aceasta testare este considerata de experti ca fiind cea mai importanta ecografie din timpul sarcinii, fiind in acelasi timp si cea mai amanuntita. Ea analizeaza toate partile anatomice ale copilului, mai cu seama cu cat in etapa trimestrului trei, majoritatea organelor sunt deja formate iar realizarea acestui test ajuta la detectarea anomaliilor.

Ecografia verifica daca exista probleme in circulatia sangelui de la mama spre fat sau cheaguri de sange formate. Incetinirea fluxului sangvin spre fat semnifica faptul ca acesta nu primeste suficient oxigen si nutrienti prin sange. Iar asta poate cauza malformatii fatului, greutate scazuta la nastere, probleme in dezvoltare si din nefericire, chiar deces.

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest