Colposcopia, o procedură dureroasă?

 

Colposcopia este procedura care ajută la diagnosticarea cancerului de col uterin. Ea este clinică și nu necesită internarea în spital.  

Colposcopia are în atenție examinarea colului uterin, a vaginului, a vulvei și oferă o viziune clară și sigură a acestor zone, permițând medicilor să identifice mai bine țesuturile și bolile problematice, în special a cancerul.

Aparatul care mărește aspectul colului uterin se numește colposcop.  

Substanțele utilizate sunt plasate pe cervix și vagin pentru a pătrunde în profunzimea celulelor și pentru a permite clinicianului să vadă mai bine unde sunt localizate anomaliile și dimensiunea oricărei zone cu potențial risc. Mărimea, tipul și locul celulelor anormale ajută la determinarea ariei care ar putea necesita biopsie. Această informație ajută în continuare să se afle cât de gravă este anomalia și să se determine ce tratament și când de rapid este necesar.

Ce trebuie să știi înainte de a efectua procedura?

Colposcopia durează de obicei 10-20 de minute, iar pe parcursul ei, colposcopul nu atinge corpul pacientei sau nu intră în el. Ea nu trebuie să cauzeze nicio durere sau disconfort. Înainte cu 24 ore înainte de această examinare nu trebuie să:

-efectuezi spălături în interiorul vaginului

-utilizezi tampoane sau alte medicamente vaginale

-întreții raporturi sexuale
O colposcopie, în general, nu provoacă niciun disconfort mai mare decât un examen pelvian sau un test Papanicolau.

După procedură este posibil să observi:

sângerări vaginale ușoare și/sau secreții vaginale mai închise la culoare

durere ușoară vaginală sau cervicală

crampe foarte ușoare

Totuși dacă după examinare, persistă durerea în abdomenul inferior, te confrunți cu sângerări severe și nu scapi de febră, este important să te adresezi imediat medicului curant. Mergând în amănunt, dacă se efectuează și o biopsie (adică o analiză și prelevarea unor bucăți mici de țesut), atunci pot apărea unele disconforturi suplimentare în următoarele 24 de ore. Cel mai bine este să eviți exercițiile fizice grele, contactul sexual, înotul și procedurile spa timp de 24-48 de ore. Medicul specialist este cel are cele mai bune răspunsuri și nu ezita să îl rogi să îți explice ce a fost văzut și cum trebuie să interpretați ulterior rezultatele.

Alte informații utile…

În funcție de rezultatele colposcopiei și biopsiei, doctorul poate recomanda repetarea procedurii și un tratament activ acolo unde situația o cere. În funcție de discuție sau alte particularități, ar trebui să poți merge acasă în aceeași zi, să îți reiei activitățile normale în ziua după colposcopie.

Exercițiile fizice regulate ar trebui să îmbunătățească sănătatea pe termen lung. Cu toate acestea, înainte de a începe să faci mișcare, adresează-te sincer echipei care te-a îngrijit și cere mai multe amănunte.

Un alt aspect de care ar trebuie să ții seama este să te asiguri care este cea mai buna modalitate de a efectua procedura în cazul în care ești însărcinată. Ai putea cere o evaluare suplimentară mai târziu în timpul sarcinii, iar dacă este imperios nevoie de tratament, poate că ar fi mai sigur sa știi dacă ar trebui să aștepți până când se va naște copilul.

 

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest