Cum afli dacă ai o suprainfecţie cu bacteria candida? Iată trei teste care îţi dau răspunsul

 

Infecţiile îşi pot face simţită prezenţa în organism atunci când te aştepţi mai puţin, iar anumite bacterii există deja în corpul tău. Candida este o astfel de ciupercă şi există peste 200 de specii, însă doar o mic parte dintre acestea pot determina apariţia unor afecţiuni.

- Candida albicans - este specia cea mai frecvență întâlnită (50 - 60% din cazuri) 

- Candida glabrata (15 - 20%) 

- Candida parapsilosis (10 - 20%)

În mod normal, Candida este ținută sub control de bacteriile benefice, însă când acestea sunt distruse de antibiotice sau imunitatea este slăbită din diferite cauze, această ciupercă se înmulțește excesiv și apare candidoză. Candidoză vaginală sau candidoză orală sunt cele mai frecvente manifestări ale acestei infecții, însă, candidoză se poate dezvoltă și sub sâni, în zonă abdominala, în zonă unghiilor, conform site-ului secretele.com

Suprainfecția cu candida poate afecta intestinele, iar astfel apar simptome, precum oboseala, durerile de cap, modificări ale dispoziției, memorie slabă, putere de concentrare redusă, poftă de dulce.

Există câteva teste care te pot ajuta să depistezi o suprainfecție cu candidă: 

Teste sânge

Verifică nivelul de anticorpi pentru candida IgG, Iga și IgM. Aceste analize pot fi făcute la aproape orice laborator. Un nivel ridicat indică suprapopulare cu candida. Aceste analize pot ieși negative, chiar și atunci când analizele de materii fecale sau urină ies pozitive. 

Analiză materiei fecale

Acesta este testul cel mai util. Cu ajutorul său se poate verifica prezența candidei în colon și intestinul subțire. În general, laboratorul indică atât speciile de ciuperci prezente, cât și tratamentul care poate ajuta. (Observație: medicul trebuie să-ți dea o trimitere pentru o analiză completă de materii fecale, nu pentru una standard.) 

Analiza disbiozei cu organix în urină

Această analiză verifică prezența reziduurilor produse de suprapopularea drojdiilor de Candida, denumite D-Arabinitol. O valoare ridicată indică suprapopularea cu candida. Această analiză poate arată localizarea candidei - în colon sau intestinul subțire.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest