Cum si in ce mod influenteaza diabetul sanatatea danturii?

 

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica metabolica care se manifesta printr-un nivel crescut al glicemiei. Cele doua tipuri de diabet, tip 1 si cel de tip 2 provin dintr-o combinatie de factori ai stilului de viata, dar si de o serie factori genetici. Din pacate, diabetul este o boala grava care, netratata cum trebuie, poate ducela complicatii teribile.

Manifestarile acestei boli difera in functie de tip, dar cele mai frecvente se refera la urmatoarele aspecte:

  • senzatie de foame si de sete continua
  • stari de oboseala
  • urinari frecvente
  • prurit (senaztie de mancarime) la nivelul pielii
  • gura uscata

Diabetul de tip 1 este considerat o boala autoimuna si apare la copii si la persoanele tinere.

Diabetul de tip 2 apare la persoanele supraponderale sau obeze.

Diabetul gestational apare la unele femei insarcinate, ca o consecinta a modificarilor hormonale. El dispare dupa nastere, dar in unele cazuri, mamica poate ramane cu o predispozitie catre dezvoltarea diabetului de tip 2.

Care este relatia dintre diabet si dantura?

Specialistii trag numeroase semnale de alarma asupra acestei boli si avertizeaza ca mai bine de 75% dintre riscurile ei provin din obezitate. Cu cat nivelul de glucoza din sange ramane necontrolat mai mult timp, cu atat riscul de complicatii este mai mare.

Complicatiile diabetului apar atunci cand nivelul glicemiei nu este controlat si se extind asupra mai multor zone precum: rinichii, inima, ochii si nu in ultimul rand asupra sanatatii orale.

Ceea ce este foarte important de mentionat este ca diabeticii sunt mult mai predispusi la dezvoltarea de infectii orale si parodontale decat alte prersoane care nu se confrunta cu aceasta problema. Boala reduce rezistenta organismului la infectii, asadar, atat gingivita cat si alte afectuni pot migra catre tesuturile inconjuratoare si de sprijin ale dintelui, oaselor si fibrelor care sustin dintii. Mai mult decat atat, diabeticii care nu au un bun control asupra glicemiei au cele mai multe probleme de sanatate orala.

Pentru a rezolva inconvenientele de ordin estetic si functional, persoanele care sufera de diabet pot apela cu noile servicii si proceduri stomatologice. Prin urmare, montarea unui implant dentar la pret avantajos poate fi o solutie salvatoare.

De retinut este totusi ca, in unele situatii, bolnavii de diabet se recupereaza ceva mai greu in urma interventiei. Monitorizarea bolii sub medicamentatia potrivita creste sansele de reusita pentru acest tip de interventie si obtinerea unor rezultate garantate pe termen lung.

Diabetul poate fi controlat printr-o planificare corecta a alimentatiei si un stil de viata echilibrat

Diabetul poate fi monitorizat daca persoana in cauza urmeaza cu atentie indicatiile si sfaturile primite din partea specialistului. Acest lucru inseamna adesea:

  • modificarea si imbunatatirea stilului de viata
  • controale stomatologice regulate
  • odihna suficienta si de calitate (un somn de minimum 8 ore pe noapte)
  • insusirea unui regim alimentar bazat pe produse variate si cat mai sanatoase (fructe cu indice glicemic scazut, legume, cereale integrale, lactate)
  • exercitii fizice si multa miscare cat mai variata (plimbari pe jos, mers cu bicicleta, inot, gimnastica aerobica)
  • hidratarea corespunzatoare
  • renuntarea la fumat


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest