De ce este bine să te înveleşti cu o pătură grea? Sigur nu te-ai gândit la asta până acum

 

Odihna este mai importantă decât credem pentru că toată lumea ştie cu siguranţă senzaţia neplăcută pe care o avem după o noapte nedormită. Cu toate acestea, nu reuşim de fiecare dată să avem un somn odihnitor din diverse motive.

Mai multe studii realizate de cercetători din Statele Unite au arătat că somnul apare mai rapid cu cât pătură este mai grea. Poate nu te-ai fi gândit la asta până până acum, însă motivul este simplu: atingerile ușoare excită sistemul nervos, în timp ce cele puternice, dar blânde îl calmează. Acest lucru funcționează pentru majoritatea oamenilor, potrivit site-ului sanatate.bzi.ro.

Acest efect are şi un nume științific şi anume ”stimulare prin presiune profundă” (deep pressure touch stimulation sau DPTS). Presiunea produndă acționează că un fel de masaj: te relaxează, eliminând stresul și oferindu-ți senzația de comfort. Acest lucru este la fel că atunci când cineva ne ridica în brațe, ne îmbrățișează sau ne bate pe umăr. Păturile grele se mulează pe corpul tău că o îmbrățișare călduroasă. Presiunea exercitată de această funcționează în așa fel încât relaxează sistemul nervos și duce la producerea serotoninei, ”hormonul fericirii”, care se transformă apoi în melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea ritmului circadian.

Greutatea păturii acționează că o terapie prin atingere profundă și acționează asupra receptorilor din întregul corp. Când acești receptori sunt stimulați, corpul se relaxează și transmite creierului senzația de siguranță și confort. De asemenea, și producția de serotonină este în creștere în acel moment. 

Mai multe studii au demonstrat importantă paturilor grele în terapiile pentru vindecarea anxietății la diverși pacienți sau în cazul copiilor hiperactivi, iar rezultatele au fost un succes total, scrie gândul.info, care citează Brightside.me. Greutatea păturii depinde de preferințele personale și de greutate, însă pentru adulți este recomandată o pătură cu o greutate între 5 și 14 kilograme. Cu toate acestea, păturile grele nu se recomandă dacă suferi de vreo problemă respiratorie sau tocmai ai suferit vreo operație.

Foto: Hepta

M.T.

Nu esti in fata televizorului? Nu-i nimic! Vezi toate emisiunile Antena Stars dar si Antena Stars LIVE pe AntenaPlay, aici

facebook whatsapp twitter pinterest
SpyNews