De necrezut! Ce se întâmplă în organismul tău când bei un păhărel de ţuică

 

Toată lumea spune că leacuri băbeşti sunt cele mai bune şi eu efecte miraculoase pentru sănătate, chiar şi unele la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Te-ai întrebat oare ce efect are un păhărel de ţuică asupra organismului tău, în afară de a acela de a te binedispune?

Dacă dacă un pahar de țuica dat peste cap, şi încă unul tot așa, până la fund. După trei, patru paharele ți se împleticește limbă și nu mai știi cum te cheamă. 

Minunată zeamă de prune, țuica este o băutură alcoolică. Distilată în alambic, licoarea se obține prin fermentarea prunelor. Din acest motiv când spui țuica, spui “suc numai de prune”, știut fiind că celelalte băuturi alcoolice obținute din alte fructe cum ar fi: merele, perele, caisele, cireșele, piersicile, vișinele, corcodușele sau zărzărele sunt rachiuri, potrivit clubulgrasilor.ro.

În funcție de zona în care este făcută, țuica poartă și alte denumiri, cum ar fi  horincă, palincă, rachie sau șliboviță. 

De asemenea, în funcție de concentrația de alcool țuica este obișnuită, cea care are în jur de 24-28 grade, țuica bătrână de 32-48 grade și horincă în jur de 50- 55 grade. Cert este că nicio țuica nu coboară sub 24% concentrația alcoolică.

La fel ca la vin și în cazul țuicii, vechimea îi conferă valoare. Poate avea 3 ani vechime și atunci se cheamă că e o țuica bătrână sau 7 ani vechime, adică o țuica extra. 

Topește grăsimea de pe vase 

Țuica însoțește mâncărurile grase: o slăninuță, o friptură de porc sau un preparat tradițional din carne se sting cu o gură de țuica. Toate acestea se depun acolo unde nu ți-ai dori. Noroc cu zeama prunelor, că are efect asupra digestiei și a metabolizării grăsimilor. Și, dacă mai vrei un argument în plus în favoarea consumului de țuica acesta vine de la cercetătorii americani, care au descoperit o enzimă în țuica de prună. Enzimă cu pricina reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii. Prin urmare, dacă bei zilnic 32 ml țuica de prună, vei ține la distanță bolile de inimă cauzate de arteroscleroza. Totuși, băuta în cantități mai mari, țuica are efecte nefaste asupra organismului. 

Țuica fiartă, în zilele friguroase
 
Medicii nu recomanda consumul de alcool în zilele friguroase. Cu toate acestea, românii nu se abțin să se încălzească cu un pahar cu vin fiert sau o cană cu țuica fiartă. Dacă stai în casă, la gură sobei sau în pat la căldurică în perioadă geroasă, poți gusta puțină țuica fiartă în care să pui zahăr, o lingură de fulgi de ciocolată sau 2-3 cuișoare și 2-3 boabe de piper. 

Nu te repezi s-o bei fierbinte! Dacă o consumi caldă, îți va face bine. Va pune sângele în mișcare, va activa funcțiile hepatice și biliare, fiind indicată în dischineziile biliare, în disfuncțiile ficatului cauzate de slabă irigare cu sânge a acestuia, precum și în constipațiile cauzate de alimentație. 

Arde prânzul cu zeamă de prune 

Țuica, fiartă sau nu, se bea în cantități mici, înainte de masă de prânz. Lângă niște jumări de porc și ceapă roșie sau slănină și brânză, țuica merge pe gât ca unsă. Pe post de aperitiv înainte de un prânz copios, țuica ajută la digestie. Alege-o însă pe cea mai slabă și încearcă să nu bei mai mult de păhăruț de 50-60 ml (în cazul bărbaților) sau 25-35 ml (în cazul femeilor). Dacă ești servit la cină cu o țuica bună, chiar dacă e ceva mai tare, păstrează doză de 50 ml (pentru bărbați), respectiv 40 ml (pentru femei). Sub nicio formă nu mai bea țuica după terminarea mesei de seară. Și nici la prima oră, înainte sau după micul dejun!

Foto: tilica.ro

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest