Faima a dus-o pe cele mai înalte culmi! Maria Tănase a colaborat cu serviciile secrete de spionaj?

 
+2 click pentru
galerie

Faima a dus-o pe celebra cântăreaţă Maria Tănase în intimitatea unor personaje politice importante ale lumii. Se spune că artista a colaborat cu  serviciile de spionaj ale aliaţilor împotriva Germaniei lui Hitler. Marea doamnă poate fi oricând subiectul unui film de succes.

La întrebarea dacă Maria Tănase a fost sau nu implicata in luptele serviciilor de informaţii , nimeni nu se încumeta să dea un răspuns; mai mult, pentru cei care au cunoscut-o subiectul este unul tabu. Despre relaţiile amoroase care au purtat-o din braţele în braţele atator personaje influente, oameni de afaceri, politicieni sau spioni sunt scrise cu greu cateva rânduri.

În cartea lui Gaby Michailescu "Maria cea fara de moarte" publicata in 2003, omul care a fost impresarul artistei povesteste fiecare detaliu.  Acesta isi aminteste, in biografia dedicata artistei, cum simpli clienţi ai restaurantelor, diplomaţi şi oameni de afaceri încercau să intre în graţiile Mariei.

Istoricul Mihai Pelin, în lucrarea sa "Un veac de spionaj, contraspionaj si politie politica", afirma ca Maria Tănase  avea la sfârşitul anilor '30 relaţii foarte apropiate cu Maurice Negre, rezident al serviciilor speciale franceze. În anul 1940, artista face un prim-turneu în Turcia, şi are ocazia sa cante in fata presedintelui tarii Iamet Inonu. Al doilea razboi mondial izbucnise de mai bine de un an, iar Istanbulul si Ankara erau la acea vreme locul de intalnire al agentilor secreti.

La intoarcerea in tara, Maria Tanase devine tinta serviciului secret al armatei germane Abwehr, care incearca  sa o recruteze, numai că ea a refuzat.  In 1941, cântăreaţa pleaca pentru a doua oara in Turcia, unde sustine alaturi de orchestra condusa de Grigore Dinicu mai multe concerte la Ankara si Istanbul. Atunci, artistei i s-a propus  sa nu se mai intoarca in Romania, însă, ea refuza oferta si se intoarce in tara, unde e arestata. Este acuzata ca ar fi conlucrat cu reteaua de spionaj britanica. Probele sunt insuficiente, iar la scurt timp este eliberată.

Totusi, actiunile securităţii impotriva ei nu au trecut dincolo de filaj. Maria Tanase era idolul maselor. Securitatea ştia acest lucru şi, cu toate că nu au avut-o la inimă, au lăsat-o în pace.

Vocea şi talentul ei artistic au constituit atuul său în faţa noilor autorităţi comuniste de la Bucuresti. Gheorghe Gheorghiu-Dej era un mare consumator de folclor şi a incercat pe cat posibil sa o protejeze. Drept dovadă, artista este recompensata de autoritatile comuniste cu Premiul de Stat - 1955, iar in 1957 cu titlul de Artist Emerit, iar un an mai tarziu are un rol important în filmul "Ciulinii Bărăganului".

Aflaţi mai multe detalii din materialul video de mai sus!

Foto: muzica.metropotam.ro

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest