Ignatul de pe 20 Decembrie: tradiții și superstiții de care nu știai!

 

Ignatul se sărbătorește pe 20 decembrie și este data tăierii porcului, însă toate tradițiile nu sunt încă știute de toată lumea.

Sărbătoarea Ignatului se mai regăsește și sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea. Ziua de 20 Decembrie este închinată Sfântului Ignație al Antiohiei și demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creștine.

Sfântul Ignatie Teoforul, episcop de ANtiohia și martir al Bisericii este unul din cei mai mari părinți apostolici. El ar fi fost luat în brațe de Hristos și dat ca exemplu de smerenie ucenicilor săi pentru că nu a lepădat credința și a fost aruncat în arenț și sfâșiat de lei în timpul împăratului Traian, în 110. Moaștele sale se află o parte în Galați, la Catedrala episcopală și o parte la Schitul Darvari din București și la Mânăstirea Tismana.

Potrivit crestinortodox.ro, porcul era considerat în vechiul Egipt un animal dezgustător și cu toate astea, oamenii îl jertfeau și îl mâncau în cinstea zeului Osiris într-o anume zi din an. După milenii întregi, tradiția românească a păstrat multe elemente ale acestui cult, care sunt practicate și în zilele noastre: se imită glasul porcului cu un instrument special numit surlă, apare în folclorul și în jocurile de copii (Exemplu: De-a Purceaua) și are o colindă Siva.

De obicei, tăierea porcului are loc în dimineața de 20 Decembrie sau în zori. Se crede că porcul își visează moartea în noaptea de Ignat. În ceea ce privește ritualul de tăiere, porcul era în trecut stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre răsărit. Pe frunte sau pe ceafă se cresta o cruce cu cuțitul pe care se presăra sare și din carne se păstra câte o bucată care îi era dăruită Sfântului Ignat.

Alte tradiții:

  • După tăierea porcului, acesta trebuie acoperit de o pătură și încălcat de un copil pentru ca anul viitor să fie lipsit de boli și plin de bogății.
  • Pentru cei care taie animalul este ideal să spună înainte de a-l sacrifica ”Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși”, iar după ucidere să spună ”Ignat, Ignat, Porc umflat” pentru a fi iertați.
  • Trebuie ca la tăiere să participe întreaga familie și pe fruntea copiilor prezenți să se facă câte o cruce din sângele animalului sacrificat pentru a fi sănătoși în anul următor
  • În ceea ce privește splina porcului, la scoaterea ei trebuie ca toți cei prezenți să nu scoată niciun sunet. Dacă partea din capătul ei e groasă, iarna va fi una grea, cu multă zăpadă și vara va oferi recoltă bogată. Dacă splina ete subțire, iarna nu va aduce prea multă nea și primăvara va apărea mai repede. Anul următor, în urma unui porc cu splina subțire, nu va fi la fel de îmbelșugat.
  • Femeile nu lipesc, nu cos și nu taie cu foarfeca pentru ca porcii să nu râme în băutură sau să rupă rufele peste an
  • Porcii netăiați până în această zi nu se mai îngrașă pentru că își visează moartea
  • Hainele cusute în ziua de 20 Decembrie vor da junghiuri celui care le poartă

A.C.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest