Îţi plac CARTOFII? Iată cum trebuie să-i pregăteşti şi să-i consumi, dacă vrei să NU te îngraşi

 

Cartofii sunt una dintre legumele preferate ale oamenilor, însă cei care îşi doresc să scape de kilogramele în plus fac tot posibilul să se ferească de ei. Această legumă este, de fapt, foarte sănătoasă, hrănitoar, energetică, ba chiar este permisă tuturor celor care au probleme cu greutatea, în ciuda aparenţelor.

Tuberculii de cartof conțin aproape toate vitaminele principale, iar în sezonul de iarnă pot constitui singura sursă de vitamine naturale. Predomină atât unele vitamine liposolubile (A, E) cât și unele vitamine hidrosolubile (B1, B2, B6, B12, C, H, PP și acidul folic), conform site-ului sanatate.bzi.ro.

Ba mai mult decât atât, cartofii nu conțin grăsimi și deci nici colesterol. Sunt foarte bogați în carbohidrați și îngrășa doar dacă sunt preparați cu grăsime, prăjiți sau combinați cu brânză grasă, smântână sau carne. Un avantaj deosebit al consumului de cartofi constă în faptul că nu vi se va face foame între mese, pentru că sunt foarte săţioşi.

Stimulează creșterea copiilor 

Dr. Leon Binet a demonstrat că această legumă conține o substanță azotată, tuberină, care favorizează creșterea copiilor. Mai cu seamă cartofii noi sunt bogați în tuberina. De asemenea, o anumită substanță din coaja cartofului are capacitatea de a preveni atașarea bacteriilor de celulele organismului. 

Fierți în coajă și consumați reci, cartofii nu îngraşă

Cartofii nu îngrășă dacă sunt fieti în coajă, mai ales că această conține jumătate din nutrienții specifici cartofului, și dacă se mănâncă reci.

Cercetătorii de la Institutul de studii alimentare din Statele Unite susțin că această formă de preparare termică păstrează cele mai multe calități terapeutice ale cartofului, fiind mult mai eficientă față de prăjire ori față de fierberea după decojirea prealabilă. în plus, după ce mâncați o salată alcătuită din cartofi fierți și legume, se intensifică arderile grăsimilor din organism. 

Cartoful fiert și răcit dezvoltă amidonul rezistent, o fibră care te ajută să slăbești.

"Aproximativ 50% din nutrienți se află în coajă. Aici se găsesc fibre alimentare și polifenoli (antioxidanți, n,r.). Dacă îi lăsăm la răcit, în ei se va genera o specie deosebită de amidon, cunoscută astăzi nutriționiștilor că amidon rezistent. Acesta se comportă că o fibră alimentară și stimulează arderea grăsimilor, crescând rată metabolismului bazal, chiar cu 20-30%", susține prof.dr. Gheorhe Mencinicopschi.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest