Îţi usuci în mod regulat hainele în casă? Iată ce boli rişti să faci

 

Majoritatea oamenilor care stau la bloc îşi usucă rufele în casă, pe calorifere, mai ales atunci când nu mai au loc pe balcon. Cu toate acestea, puţin ştiu că acest obicei poate cauza probleme serioase de sănătate.

Vaporii care se ridica în timpul procesului de uscare a rufelor în cameră ne fac rău, iar doctorii atrag atenția asupra faptului că, procedând așa, ne putem îmbolnăvi de plămâni, mai exact de aspergiloza. Aceasta este o boală pulmonară infecțioasă provocată de o specie de fungi denumită Aspergillus fumigatu.

Medicii din SUA avertizează că persoanele care își usucă hainele pe radiator pot dezvoltă ciuperci și infecții pulmonare din cauza mucegaiului care se formează că urmare a umezelii. Hainele uscate pe radiator pot ridica nivelul de umiditate la peste 30% și pot crea condiții ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.
 
"Un teanc de haine proaspăt spălate conține aproximativ doi litri de apa, care se evaporă în cameră. Majoritatea dintre noi suntem imuni la aceste infecții, cu ciuperci care se dezvoltă în astfel de condiții sau au organismul mai puternic și pot luptă cu aceste infecții. Totuși sunt și persoane care suferă de astm sau alergii și pentru care un astfel de mediu poate fi extrem de dăunător. Nici pentru pacienții cu cancer, tratați cu chimioterapie, nu este indicat un astfel de mediu, pacienții cu SIDA sau alte boli autoimune. Aceștia sunt vulnerabili în față ciupercilor, iar fungii le pot provocă aspergiloză pulmonară. Este o boală care poate provocă o afecțiune incurabilă și chiar una cronică sau mortală la nivelul plămânilor", este avertismentul dat de profesorul David Denning, care ne recomanda să ținem textilele departe de sufragerie sau alte camere ale casei și să le uscam în schimb la aer curat, afară, sau în uscător, potrivit unica.ro.

Simptomele bolilor cauzate de mucegai 

Mucegaiul poate daună foarte mult sănătății, fiind chiar fatal. Există sute de mii de tipuri de mucegai, susține Malcolm Richardson, profesor de micologie medicală (studiul mucegaiului), de la Universitatea din Manchester, dar numai aproximativ zece tipuri provoacă probleme de sănătate, de obicei afecțiuni ale sinusurilor, bronșită și alte boli respiratorii, precum și alergii. 

Mucegaiul toxic poate produce spori care sunt otrăvitori prin inhalare.
 
"Locurile în care apare mucegaiul în casă sunt tapetul, faianță, în spatele și pe ramele ferestrelor", a spus profesorul Richardson. El adaugă: "Se poate formă în orice casă slab ventilată, indiferent de cât de mare sau normală că dimensiune este, dar în special în casele în care există umiditate."

Respirația în apropierea sporilor de mucegai poate avea următorul efect: această poate provocă o infecție, care lovește de obicei, persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Mucegaiul poate provocă, de asemenea, reacții alergice, în special astm bronșic, deoarece sistemul imunitar reacționează la spori atunci când aceștia își fac loc în căile respiratorii superioare și a sinusurilor. 

Simptomele unei afecțiuni cauzate de mucegai includ tusea, oboseală constanța, iritarea ochilor și a gâtului, durerile de cap, iritații ale pielii sau greață.

Foto: sanatate.bzi.ro

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest