Pictura cu aerograf: ce este şi cum o poţi realiza

 

Dacă eşti pasionat de pictură, cu siguranţă ai auzit, cel puţin o dată, despre pictura cu aerograf, folosită frecvent în sfera artelor plastice. Dacă nu ştii ce presupune această tehnică în întregime, noi îţi venim în ajutor. Află ce este pictura cu aerograf, care e istoria aerografului, precum şi alte sfaturi utile prin care să utilizezi această tehnică, pentru rezultate uimitoare!

Ce este pictura cu aerograf?

Aerografia reprezintă tehnica folosită des în pictură, prin care culoarea este pulverizată pe un suport. Acest lucru se realizează cu ajutorul aerografului, un pistol pentru vopsit de mici dimensiuni. Aerograful se foloseşte cu precădere în pictură şi vopsire, dar şi pentru make-up sau bodypainting, unde este nevoie de precizie. Folosind aerograful, îţi este permis să creezi efecte diferite, datorită unui grad foarte fin de atomizare al acestei ustensile. Totodată, vei putea să amesteci două sau mai multe culori, pentru a crea picturi desăvârşite.

Când au apărut primele aerografe?

Deşi ai putea crede că este o invenţie recentă, primul aerograf a apărut în anul 1879, atunci când Peeler a inventat acest dispozitiv cu rolul de a picta în acuarelă. Acest prim aerograf utiliza un compresor manual, într-o formă brută, compus din diverse piese rudimentare. În timp, aerograful a căpătat şi o structură mai modernă, atunci când în 1893, a fost expus în Chicago de către inventatorul Charles Burdick. Astfel, primul aerograf modern avea aspectul unui stilou, întocmai că cel de astăzi şi se diferenţia considerabil de varianta propusă de Peeler.

Câteva sfaturi pentru pictura cu aerograf

Pentru a realiza propria pictură cu ajutorul aerografului, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoşti:

  • Asamblează materialele. Pentru a te bucura de un proces complex de aerografie vei avea nevoie de un compresor şi de vopsea, care te vor ajuta să obţii efectele dorite în pictură. Poţi alege între cele două tipuri de aerografe, cu acţiune simplă sau dublă, pe care le poţi găsi şi în magazinele online de specialitate. Aerograful cu acţiune simplă este format din mai puţine părţi, care se pot curăţa uşor. Prin apăsarea trăgaciului, amestecul de aer şi culoare va fi pulverizat pe suportul de lucru. Modelul cu acţiune dublă este întâlnit la majoritatea aerografelor, funcţionând prin eliberarea unui jet de aer în faza iniţială şi prin eliberarea treptată a culorii, în cea de-a doua.
  • Pregăteşte vopseaua specială. Cu ajutorul unui bol din setul de aerograf, trebuie să amesteci puţină apă cu vopseaua acrilică, până obţii o compoziţie consistentă. Dacă pentru pictura pe textile, vei avea nevoie de culori flexibile, pentru suprafeţele metalice, este de preferat utilizarea unei vopsele mai dure.
  • Realizează o schiţă, cu un creion mecanic şi începe să pictezi, cu ajutorul aerografului. Începe de jos în sus şi pulverizează culorile, pe rând. Umple părţile generale primele şi foloseşte culorile deschise şi apoi cele închise. Dacă există zone pe care nu îţi doreşti să le pictezi, acoperă pictura cu o foaie de plastic. Odată finalizată pictura, foloseşte un spray fixativ pentru vopsea, de la aproximativ un metru depărtare.
  • Curăţă aerograful! După finalizarea picturii, nu uita să speli aerograful, pentru a împiedica uscarea vopselei în interiorul acestuia.

De reţinut este că în aerografie, este important să ai un control desăvârşit asupra presiunii din aerograf, pentru care vei avea nevoie de un regulator de presiune. Din acest motiv, artiştii aerograficieni folosesc cel mai des aerograful cu dublă acţiune, datorită controlului sporit si a uşurinţei în utilizare.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest