Psihologia renunțării la fumat: De ce e așa greu să scăpăm de viciu?

 

Se știe că tutunul dăunează grav sănătății. Afecțiunile sunt numeroase pornind de la infertilitate până la diferite tipuri de cancer, cel mai râspândit fiind cel pulmonar.

Există nenumărate modalități de a renunța la fumat. Plasturi, țigări electronice, voință, gumă de mestecat, tablete, pastile, inhalatoare și chiar medicamente prescrise

Totuşi, toate aceste metode clasice pierd din vedere o componentă vitală: mintea subconștientă.  

Fumatul, ca orice altă dependență este răspunsul nostru inconștient la o tensiune, la un stres interior. Iar câtă vreme acea tensiune nu este rezolvată, fixația orală rămâne în continuare activă și doar își va muta manifestarea de la fumat, către altceva, băut, mâncat, etc. Fumatul (sau orice altceva) este ca o piramidă cu vârful în jos. Vârful este nevoie emoțională în timp ce baza o reprezintă viciul.

Poți de asemenea să te gândești la fumat ca la un fruct într-un copac. Nu mai vrei fructul? Atunci smulge rădăcina, nu căuta să înlături fructele. Acesta este motivul pentru care oamenilor le este frică să se lase de fumat. Pentru că, dacă doar înlătur sau înabuș fumatul (fructul), rădăcina rămâne activă în continuare și va găsi o altă modalitate să se exprime. Cu alte cuvinte, va crea alt fruct, alt viciu.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest