Solstiţiul de vară, superstiţii şi pericole! Ce se poate întâmpla în această perioadă a anului?

 
+2 click pentru
galerie

Chiar dacă afară e frig şi plouă, pe 21 iunie a început oficial vara. Cea astronomică, sau altfel spus, solstiţiul de vară. Bucuraţi-vă, deci, din plin de cea mai lungă zi din an şi dormiţi pe repede-nainte în cea mai scurtă noapte. Aveţi însă mare grijă, vă pândesc pericole neştiute!

Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit". Această zi a provocat numeroase mituri şi superstiţii, de-a lungul timpului. Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o forță ce stârnește pasiune, vitalitate, creativitate şi belşug. Încă din antichitate, se credea că magia practicată în timpul solstiţiului de vara are darul de a materializa dorinţe sau aspiraţii aparent imposibile.

Printre cele mai cunoscute ritualuri specifice solstiţiului de vară este transformarea unei bijuterii de aur într-un talisman norocos. Cu o zi înainte de solstiţiu, bijuteria este amplasată într-un vas plin cu ierburi. În ziua solstiţiului urmează un întreg ritual de purificare a bijuteriei. Este cufundată în apă curată, trecută prin foc şi apoi lăsată la lumina soarelui, iar seara talismanul se ţine strâns în mână. Se spune că poseorului talismanului i se va îndeplini cea mai arzătoare dorinţe.

În tradiţia populară românească, această perioadă este asociată cu Sărbătoarea Sânzienelor, denumită în popor şi "Amuţitul cucului". Se spune că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă. De asemenea, tradiţia spune că în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi.

Aflaţi mai multe detalii interesante legate de acest subiect, urmărind materialul video de mai sus!

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest