Tradiţii şi obiceiuri de Duminica Tomii! Ce este bine să faci în această zi

 

Duminica Tomii se sărbătoreşte în prima duminică după Paşte, pe data de 19 aprilie 2015. Această zi de sărbătoare aduce o serie de obiceiuri şi tradiţii.

Duminica Tomii, prima duminică după Paşti este dedicată Apostolului TOMA, în calendarul ortodox, şi sufletul morţilor, în Calendarul Popular. Este o sărbătoare populară cu dată mobilă, dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI

Credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomeni, fac libaţiuni, se întind mese festive (rituale) în cimitir, lângă biserică sau în camp, la iarbă verde. Acolo, după un an de post şi izolare, bărbaţii se întâlnesc cu femeile pentru procreare, se ospătează cu resturile de alimente trimise pe apă, căzute pe Pământ şi în iarbă, sau date de pomană de rudele de aici, conform b365.ro Astfel, oamenii îşi imaginau că pot petrece Paştele cu moşii şi strămoşii aici, prin venirea spiritelor morţilor când se deschid mormintele şi cerurile la Joimari sau separate, oamenii aici şi Blajinii acolo, dar cu alimente şi băutură expediate prin diferite tehnici de oamenii de aici.

Paştele Blajinilor

Blajinii, oameni blânzi şi paşnici, incapabili de a face rău, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oamenii de aici care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pască). Când sosesc cojile de ouă în ţara lor îndepărtată, în general după o săptămână, se serbează separat aici şi acolo Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor.

L.F.

Foto: renasterea.ro


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest