Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTUL ŞTEFAN! Ce semnifică acest nume şi ce nu ai voie să faci în această zi?

 

Data de 27 de decembrie are o semnificaţie aparte pentru toţi creştenii. În cea de-a treia zi de Crăciun este prăznuit Sfântul Ştefan. Peste 400 de mii de români poartă acest nume.

Părintele Nicolae Steinhardt a făcut diferența între cele două verbe vecine, dar nu identice, "a ședea" și "a stă", şi a descoperit de ce Sfântul Ștefan este sărbătorit după Nașterea Domnului și Soborul Maicii Sale. "A ședea", spune părintele, înseamnă în limbă română a se află așezat pe ceva (un scaun, o bancă, o laviță), iar "a sta" înseamnă a se ține în picioare, vertical, potrivit site-ului crestinortodox.ro.

În textul de la Fapte, 55-56 se spune: "A văzut slavă lui Dumnezeu și pe Iisus stând de-a dreaptă lui Dumnezeu. Și a zis: Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreaptă lui Dumnezeu". Observăm că în textul Noului Testament este prezent verbul a stă, adică a se află în picioare, și nu a ședea. În iconografie, Hristos e mereu reprezentat șezând, de-a dreaptă Tatălui, pe tronul Sau ceresc, iar în textele liturgice se face referire la Iisus șezând în slavă, niciodată stând. Părintele Nicolae Steinhardt explică de ce s-a folosit verbul "a stă": "Pentru a primi jertfă primului mucenic al Sau, Domnul S-a ridicat în picioare. Din respect pentru Arhidiaconul Ștefan și spre a-i aduce osebita cinstire". Din acest motiv, Sfinții Părinți au rânduit că Sfântul Ștefan să fie cinstit în a treia zi de Crăciun. 

Sfântul Ștefan - primul diacon 

Mărindu-se numărul creștinilor după întemeierea Bisericii, a crescut și numărul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost aleși din cadrul comunității, șapte bărbați "plini de Duh Sfânt și de înțelepciune" care să slujească atât în cadrul slujbelor religioase cât și să supravegheze bună orânduială la mesele comune. Primul dintre aceștia a fost Ștefan, iar ceilalți șase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae.  Rolul lor în Biserică primară depășea cu mult rolul pe care îl iau diaconii în zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau și ajutau la desfășurarea cultului aparținând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim. 

Sfântul Ștefan - primul martir 

Sfântul Ștefan s-a arătat un apărător al credinței adevărate cu privire la persoană lui Hristos, mărturisind că El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri pentru mântuirea noastră. A fost acuzat că a adus blasfemie lui Moise și lui Dumnezeu. Atunci când Caiafa a întrebat dacă cele ce se mărturisesc despre El sunt adevărate, Sfântul Ștefan a rostit o lungă cuvântare în care a arătat  că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui. Furioși, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. După ce L-a văzut pe Mântuitorul Hristos în chip minunat în slavă, stând de-a dreaptă lui Dumnezeu, s-a rugat pentru șine și pentru cei care îl omorau: "Doamne nu le socoți lor păcatul acesta" (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Locul uciderii Sfântului Ștefan a fost în valea lui Iosafat. Având în vedere că în vremea aceea cei care erau uciși cu pietre nu puțeau fi înmormântați în cavoul familiei, se presupune că trupul Sfântului Ștefan a fost pus în mormântul unui creștin. Moaștele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o întreită viziune. Când i s-au descoperit moaștele, pe mormântul sau scria "chiliel", care în limbă ebraică înseamnă "cunună", pentru că într-adevăr el a luat, cel dintâi dintre creștini, cunună muceniciei. 

Care este semnificația numelui Ștefan?

Acest nume este de origine grecească - Stephanos - și înseamnă "coroană", "ghirlandă", "cunună" (cu care erau încununați învingătorii). La noi, formele curente au fost și sunt Ștefan și Ștefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fănel, Fanica, Făniță, Fană, Fanica, iar uneori - sub influența străină - Fanny.

Destul de des se folosesc și diminutivele Ștefănel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a apărut și formă feminină Ştefanela (ce pare să fi prins mai bine decât vechea Ştefanida - numele unei mucenițe trecute în calendar).

În ziua de 27 decembrie nu trebuie să faci munci grele, să speli sau să faci curăţenie, pentru că este o sărbătoare importantă.

Foto: jurnaluldebuzau.ro

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest