Cât de costisitoare este mutarea volanului de pe dreapta pe stânga

 

Romanii vor mereu sa iasa in castig, iar acest lucru se vede cel mai bine la masini. Daca se poate, toti ar vrea sa conduca o masina ieftina, dar foarte buna, in care sa nu bage niciodata bani. De unde si numarul mare de masini ieftine cumparate din Anglia si inscrise in Romania. Foarte multe cu volanul schimbat pe partea stanga. Dar cum se face asta?

La ce masini se poate schimba volanul de pe dreapta pe stanga?

Mutarea volanului de pe dreapta pe stanga se face in Romania deja de peste 10 ani, de cand romanii au inceput sa munceasca in numar mare dincolo de Canalul Manecii. In Marea Britanie masinile circula pe partea stanga si au volanul pe partea dreapta, invers decat este in restul Europei, inclusiv la noi in tara. Romanii au inceput sa vina din Anglia cu masina acasa si multi le-ai inmatriculat aici, cu volanul pe partea dreapta.

Din pacate, Uniunea Europeana nu s-a gandit la acest aspect si permite Registrului Auto Roman sa ofere certificatul necesar inmatricularii unei masini cu volan pe dreapta, chiar daca prezinta un real pericol pentru siguranta rutiera. Din comoditate, sau doar pentru a creste pretul unui automobil, multi posesori de masini englezesti aleg schimbarea locatiei volanului.

Principalul motiv pentru care romanii cumpara si aduc in tara masini din Marea Britanie este pretul foarte mic. In Anglia, cu cat este mai veche o masina, cu atat creste preturl asigurarii, iar din acest motiv englezii isi schimba masina des si cumpara mereu modele noi. Iar romanii cumpara pe nimica toata diverse modele care candva erau scumpe si le aduc in Romania.

Masinile care pot fi transformate din masini cu volan pe dreapta in masini cu volan pe stanga sunt acele modele care au fost vandute in ambele variante. Nu se poate transforma o masina care a fost produsa exclusiv cu volan pe partea dreapta. Insa majoritatea modelelor cumparate de romani sunt modele populare care au fost produse cu ambele tipuri de pozitie a volanului. In plus, ca sa poti schimba un volan de pe dreapta pe stanga ai nevoie de o masina donatoare, asa ca inainte sa te apuci de aceasta lucrare asigura-te ca ai gasit o masina pentru dezmembrat cu toate piesele necesare.

Ca sa faci mutarea volanului de pe dreapta pe stanga ai nevoie de o noua instalatie electrica. Acest lucru este insa dificil de obtinut, asa ca in 90% din conversii se face adaptarea instalatiei originale. Cand muti volanul, toate cablurile care duc la volan, inclusiv la blocul de lumini si la maneta stergatoarelor, trebuie prelungite. In jur de 30 de cabluri necesita o prelungire cam cu 1 metru, iar acest lucru inseamna taierea cablurilor originale si montarea unei bucati suplimentare, izolarea cablurilor foarte bine si fixarea lor.

Foarte dificila este si mutarea comenzilor de pe portiera, adica sa poti avea geamurile electrice in partea stanga, sau reglajul oglinzilor electrice. Aici mai discutam de cateva cabluri ce necesita prelungire si montare in portiera din stanga. Partea buna este ca airbagurile se pot muta dintr-o parte in alta fara probleme, deci sunt refolosibile, iar scaunele, daca sunt electrice, se mufeaza usor fara adaptari. Evident, asta daca vrei sa ai un scaun de soferi obisnuit, cu mai multe reglaje decat cele ale pasagerului. Multi oameni care aleg acasta tranzitie a volanului nu schimba si scaunele, acesta fiind un mijlocu usor de a-ti da seama ca acea masina a avut volanul pe dreapta.

Cat dureaza mutarea volanului pe partea stanga?

Totul depinde de cine face aceasta schimbare. In general, trebuie cineva cu experienta, care a mai facut asta de mai multe ori, deoarece, un cablu taiat si montat incorect va duce la nefunctionarea intregii masini. Sau ne vom trezi cu multe becuri aprinse in bord, ceea ce nu ne dorim sub nicio forma.

Exista mecanici specializati pe asa ceva, adica pe transformari de genul acesta, iar termenul de executie este in jur de 6 zile, daca au toate piesele disponibile. Insa dureaza mult mai mult sa faci rost de toate piesele necesare, mentionate mai sus. Asadar, dupa ce ai facut rost de toate piesele, mai dureaza circa o saptamana pana cand te vei putea urca intr-o masina cu volan pe stanga.  

Cat costa?

Depinde de masina. Daca vorbim de o masina mai veche, pretul pieselor poate sa fie destul de mic la dezmembrari. Insa la masinile vechi de maximum 10-12 ani, o sa cheltui pe piese cam 1000-1500 de Euro cel putin. Piesele sunt destul de scumpe deoarece sunt de pe masini cu volan pe stanga, piese care au mare cautare. In plus, pe manopera o sa mai dai in jur de 500 de Euro, dar acest pret poate ajunge si la 1000 de Euro daca este o masina greu de convertit.

Pe piata sunt oferte cuprinse intre 300 si 1000 de Euro, unele oferte fiind chiar dedicate unui anumit tip de masina. Insa convertirea volanului este genul acela de lucrare la care mecanicul iti spune ca a intalnit dificultati si ca pretul a crescut. La aceste preturi se adauga si tariful de 1050 lei pentru omologarea individuala de la RAR.

Pe CarZZ.ro găsești peste 1.000 de oferte cu mașini cu volan pe dreapta scoase la vânzare la prețuri accesibile pentru toate buzunarele.

                       


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest