Te-ai întrebat vreodată câți kilometri duce un motor? Află acum!

 

Încă de la inventarea motoarelor cu ardere internă, producătorii se luptă sa dezvolte motoare din ce în ce mai performante și mai fiabile, dar din păcate economia de piață îndeamnă de la o vreme constructorii de mașini să “optimizeze” motoarele pentru a ține atât cât trebuie.

Câți km duce un motor?

Nu există un răspuns concret la această întrebare, iar fiecare deținător de mașină își va povesti experiența proprie. Unul va spune, de exemplu, Volkswagen-ul meu are 500.000 de km și încă merge foarte bine, în timp ce altul se va lăuda că Mercedes-ul lui are 250.000 de km si nu a schimbat încă nimic la el.

S-au înregistrat recorduri de motoare care au atins, poate au și depășit 1.000.000 km, fără reparatii semnificative. Recordul este deținut de un Volvo 1800S din 1966, care a depăsit distanta de 3 milioane mile (aproape 5 milioane km), record atestat de Guinness World Records in anul 2013 in Alaska.

Pe meleaguri autohtone exista masini care au atins milionul de km si exista o multime care au trecut de 500.000. 

Un motor va ține atât cât îi va permite modul de întreținere și exploatare!

Fiabilitatea motoarelor depinde de tehnologia folosita si de destinatia acestora (tipul masinii). De exemplu un motor de 1 litru supraalimentat montat pe o masina de peste 1 tona nu are cum sa fie considerat un motor foarte fiabil, deoarece nu este tocmai potrivit pentru asa ceva.

În general motoarele supraalimentate (cu turbo compresor sau turbina mecanica) vor avea o viata mai scurta fata de aceleasi motoare fara supraalimentare. Desigur ca in acest caz avantajele turbinelor pot fi consideate mai importante (putere mai mare la consum mai mic, plaja mai buna de cuplu, etc.).

Pe de alta parte, motoarele diesel sunt considerate mai rezistente la numar mare de kilometri decat cele pe benzina, poate din cauza turatiilor mai mici la care functioneaza. Insa daca ne raportam la fiabilitatea diverselor componente, motoarele diesel au mai multe piese care se pot defecta (turbina, filtru de particule, etc.).

Dacă vrei să-ți cumperi o nouă mașină, pe CarZZ.ro găsești peste 76.000 de oferte din care poți alege.

                       


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest