Trucuri pentru o comunicare eficientă la locul de muncă

 

Adesea, comunicarea la locul de muncă se limitează la e-mailurile şi conversaţiile telefonice, pericolele apariţiei neînţelegerilor fiind mereu prezent.

Impedimentul principal al comunicării clare este un fenomen numit „blestemul cunoaşterii“, fenomenul manifestându-se atunci când suntem înlinaţi să credem că ceilalţi ştiu ce este în mintea noastră, scrie cnbc.com.

Pentru a evita problemele de comunicare, specialiștii recomandă:

Verificaţi-vă mesajul

Indiferent dacă ţineţi un discurs sau scrieţi un mail, cel mai important lucru pe care îl puteţi face este să arătaţi mesajul altora şi să îi rugaţi să vă spună cu sinceritate cât de clar este pentru ei. „Veţi fi adesea şocaţi să aflaţi că ceea ce vi se pare evident nu este deloc aşaׅ.

Alegeţi-vă cu atenţie cuvintele

„Cuvintele sunt o fereastră într-o lume". Utilizaţi cuvinte pentru a schiţa imaginile mentale, pentru a transmite idei şi a povesti. De aceea este important să alegeţi cuvinte care să îi ajute pe oameni să înţeleagă ceea ce încercaţi să spuneţi şi nu cuvinte confuze. Luaţi în considerare înlocuirea jargonului, idiomelor şi metaforele.

Luaţi o pauză

O altă modalitate simplă de a vă ajuta să vă puneţi ordine în idei atunci când vreţi să scrieţi un mail prin care să transmteţi un mesaj important este să luaţi o pauză. Indiferent dacă vă relaxaţi câteva minute sau ore, întoarcerea cu mintea limpede face o mare diferenţă.

Reeditaţi cât mai succint

Deseori, cea mai importantă parte a scrierii unui discurs sau a unui mail este rescrierea acestuia. Pinker recomandă o editare meticuloasă. „Pentru fiecare propoziţie, întrebaţi-vă: ce cuvinte aş folosi dacă aş vrea să îi transmit celui mai bun prieten al meu acest mesaj? Pot să spun mai succint, mai viu, mai concret?“, adaugă psihologul.

Dacă vrei să îți găsești un nou loc de muncă, intră pe Lajumate.ro, unde ai peste 20.000 de oferte din care poți alege.

                          


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest