(P) Cum recunoști un atac de astm la copii

 

Atacurile de astm la copii pot fi înfricoșătoare, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. În unele cazuri, apar brusc. În altele, se poate observa o exacerbare treptată a simptomelor pe parcursul mai multor zile. Dacă nu sunt gestionate corect, pot fi fatale. Este important să înveți să recunoști semnele care anunță un atac de acest tip, astfel încât să poți reacționa la timp și să iei măsurile necesare pentru a reduce severitatea simptomelor sau, dacă este necesar, să ceri ajutor medical de urgență.

Semnele și simptomele unui atac de astm la copii

În timpul unui atac de astm, tuburile bronșice (tuburile care transportă aer la plămâni) se inflamează și se îngustează și se acumulează mucus în exces, ceea ce îngreunează respirația. Tusea, nevoia de curăța gâtul, respirația rapidă sau neregulată, senzația de oboseală accentuată, senzația de presiune la nivelul pieptului, wheezingul sau respirația șuierătoare și senzația de lipsă de aer sunt câteva dintre semnele timpurii ce pot anunța o criză de astm. 

În cazurile mai severe, dificultățile de respirație sunt mai accentuate: copilul se luptă să respire sau respiră foarte repede, chiar dacă stă nemișcat, și nu poate pronunța mai mult de câteva cuvinte fără a simți nevoia să facă o pauză. De asemenea, ai putea observa retracții ale mușchilor gîtului și pieptului în timpul inspirației.

Senzația de lipsă de aer, neputința de a respira normal poate duce și la instalarea unei stări de anxietate și stres. Pe măsură ce criza progresează și copilul începe să obosească, poate apărea o stare de somnolență severă, un simptom grav, care poate indica faptul că viața sa este în pericol. 

Atenție! Semnele unui atac de astm pot varia de la un copil la altul. Nu este obligatoriu să fie prezente toate simptomele menționate mai sus ori ca acestea să fie foarte intense.

Factorii declanșatori ai atacului de astm la copii 

Crizele de astm în cazul copiilor pot fi declanșate de mai mulți factori. Printre cei mai comuni se numără: efortul fizic, infecțiile respiratorii,  anumite medicamente, stresul sau emoțiile puternice, praful, acarienii, polenul, vremea rece și părul de animale. Un atac de astm mai poate apărea și ca urmare a expunerii la mucegai, fum (inclusiv fum de țigară) sau la produse de curățenie cu miros puternic.

Cum să acționezi în cazul unui atac de astm la copii 

În primul rând, este foarte important să nu te panichezi. În caz contrar, anxietatea celui mic poate crește, ceea ce va duce la agravarea crizei. La primul semn de înrăutățire a simptomelor, ajută-l să stea în poziție verticală și să folosească inhalatorul, conform instrucțiunilor primite din partea medicului. De obicei, în funcție de severitate simptomelor, se vor administra între 2 și 10 pufuri, la intervale de 30-60 de secunde. Dacă nu apare o ameliorare a simptomelor după 10-20 de minute, se poate repeta acest pas. În cazul în care starea sa nu se îmbunătățește, mergeți la spital sau sună la 112.

Astmul este cea mai comună afecțiune cronică a copilăriei. În cazul în care și copilul tău a primit acest diagnostic, este foarte important să te asiguri că atât el, cât și persoanele din jur său știu să recunoască semnele unei crize de astm și cum să reacționeze într-o astfel de situație. Stabilește împreună cu medicul celui mic un plan de acțiune și respectă-l. Un atac de astm poate fi fatal dacă nu este gestionat corect. Dacă dificultățile de respirație persistă chiar și după administrarea tratamentului de urgență, copilul nu poate vorbi și apar modificări ale culorii pielii ori alte simptome pe care medicul ți-a indicat să le urmărești, solicită ajutor medical de urgență. 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest