Diabetul este o boală care afectează capacitatea organismului de a produce sau de a răspunde la insulină. Primele simptome pot fi atât de subtile încât unele persoane ar putea să le trateze ca fiind nesemnificative. Dacă este lăsat netratat, diabetul nu numai că poate să scadă calitatea vieții, ci și să reducă speranța de viață, motiv pentru care este foarte important să diagnosticăm mai devreme boala.
articolul continua dupa recomandari
1. Creşterea setei şi urinarea desă
Creșterea setei și urinarea frecventă sunt cele mai frecvente simptome ale diabetului. Când aveți diabet, rinichii nu pot absorbi tot zahărul în exces. În schimb, se termină în urină, luând fluide din țesuturile tale. Acest lucru te face să te plimbi mai mult și te lasă să te simți deshidratat.
2. Creşterea foamei
Foamea excesivă, împreună cu setea crescută și urinarea menționată mai sus, alcătuiesc cele trei semne majore ale diabetului zaharat. Dacă organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau dacă nu răspunde în mod normal, nu poate converti alimentele în glucoza pe care celulele o folosesc pentru energie. Și asta provoacă o foamete crescută care nu dispare după masă. De fapt, mâncarea face ca glicemia să fie și mai mare.
3. Oboseala
Un alt semn comun al diabetului zaharat este oboseala constantă. Când aveți diabet zaharat, vă simțiți obosiți și somnolenți tot timpul celulele voastre nu au suficientă cantitate de glucoză pentru a fi utilizate pentru energie. Deshidratarea cauzată de urinarea frecventă contribuie, de asemenea, la senzația de epuizare.
4. Vedere tulbure
Atunci când vederea încețoșată nu este un semn al unei probleme mai grave de ochi, poate fi un semn timpuriu al diabetului zaharat. Se întâmplă din cauza fluidelor care se deplasează, ceea ce face ca lentilele ochiului să se umfle și să schimbe forma. Acest lucru afectează capacitatea voastră de a vă concentra și lucrurile încep să pară neclare.
5. Pierderea în greutate inexplicabilă
Pierderea inexplicabilă a greutății poate fi din cauza corpului vostru. Nu poate utiliza glucoza ca sursă de energie atunci când aveți diabet zaharat, începe să ardă grăsimi și mușchi pentru energie în loc să determine scăderea în greutate. Deshidratarea contribuie, de asemenea, la scăderea bruscă a greutății, deoarece corpul dumneavoastră utilizează toate lichidele disponibile pentru a produce urină.
6. Mâncărimea pielii
După cum sa menționat mai sus, atunci când excesul de zahăr este excretat în urină, este nevoie de fluide din celelalte țesuturi. Un alt motiv pentru mâncărimea pielii sunt infecţiile drojdie, care sunt destul de frecvente la persoanele cu diabet zaharat.
7. Vindecare lentă
Rănile care se vindecă foarte lent pot fi adesea un simptom al diabetului. Valoarea crescută a zahărului din sânge nu numai că sporește inflamația în tăieturi și răni, dar duce și la o circulație slabă a sângelui, şi repară greu zonele deteriorate ale pielii. Acest lucru se referă în special la picioare și nu este neobișnuit ca pacienții cu diabet zaharat să dezvolte leziuni ale piciorului care ar putea duce la probleme mai grave.
8. Pete pe piele
Acanthosis nigricans este o afecțiune a pielii care se prezintă în pete întunecate de piele cu o textura catifelată. Aceste pete apar, de obicei, în zonele în care pielea se îndoaie, pe gât, pe coate, pe genunchi și pe degetele.
9. Amorţirea mâinilor sau a picioarelor
Amorțeală, furnicături sau dureri la nivelul mâinilor sau picioarelor reprezintă un alt semn comun al diabetului. După cum s-a menționat mai sus, creșterea zahărului din sânge duce la o circulație slabă a sângelui și, la rândul său, duce la afectarea nervilor. Mâinile și picioarele, fiind părțile corpului cele mai îndepărtate de inimă, ele suferă mai întâi. Sursa: brightside
Sursa foto: brightside
Citeşte şi: 5 simptome periculoase ignorate de multe femei
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc