10 alimente la care ar trebui să renunți pentru a-ți proteja ficatul

 

Alimentația are un rol important pentru sănătate și pentru buna funcționare a organismului, în ansamblu. Și, cum toate substanțele care ajung în corp, de la cele nutritive, până la toxice și medicamente, sunt „filtrate“ prin ficat, acesta este unul dintre organele de care ar trebui să ai mare grijă. Există alimente care protejează ficatul și alimente care sunt dăunătoare pentru ficat. Spre exemplu, consumul excesiv de alimente grase poate duce la dezvoltarea steatozei hepatice (ficatul gras), boală care poate genera numeroase complicații. Bineînțeles că există și hepatoprotectoare eficiente care ajută ficatul să funcționeze la capacitate optimă, însă, aceste suplimente sunt inutile în cazul unei alimentații total dezechilibrate. Iată care sunt alimentele la care trebuie să renunți sau pe care trebuie să le consumi mai rar, astfel încât ficatul tău să fie protejat.

Prăjeli
Alimentele prăjite sunt cel mai mare inamic pentru ficat. Deși cartofii prăjiți se numără printre preferințele multor români, nu uita că sunt extrem de nocivi, dacă sunt consumați frecvent. Iar asta nu e singura veste proastă. Orice alt aliment prăjit este dăunător, fiindcă prin acestă metodă de gătire, acizii grași de formă CIS din uleiurile vegetale se transformă în acizi TRANS. Aceștia sunt răspunzători de inflamații și de apariția ficatului gras. Ca să nu ți se întâmple asta, alege altă metodă de preparare a mâncării: fierberea, coacerea, gătirea la aburi sau la grătar.

Alimente fast-food
Alimentele fast-food sunt o sursă importantă de grăsimi saturate și TRANS, care produc efecte nedorite la nivelul ficatului. De asemenea, acestea conțin o cantitate mare de carbohidrați simpli care, în exces, se depozitează la nivelul ficatului sub formă de grăsimi. De aceea, renunță la obiceiul de a consuma produse fast-food și optează pentru mâncarea gătită acasă.

Carne roșie
Carnea roșie este o sursă importantă de grăsimi saturate, mai ales cea care conține slănină sau șorici. Grăsimile saturate sunt cele care se găsesc în special în alimentele de origine animală și care produc creșterea colesterolului „rău” sau LDL și a trigliceridelor, atunci când se consumă în exces. Nu trebuie să renunți de tot la carnea roșie, însă, trebuie să o consumi mai rar și în cantități mai mici. 

Ulei de palmier și de cocos
Deși multe persoane au impresia că uleiul de palmier și cel de cocos sunt sănătoase, acest lucru este greșit. Acestea conțin, în principal, grăsimi saturate, despre care știm că, în exces, dăunează ficatului. Nu folosi aceste uleiuri drept uleiuri principale din bucătărie. Acestea trebuie folosite rar și în cantități mici, în condițiile în care alimentația ta este sănătoasă și echilibrată.

Dulciuri
Sucurile din comerț, ciocolata, prăjiturile, biscuiții și alte dulciuri pe care le găsești pe toate rafturile au un conținut ridicat de zahăr, dar și de grăsimi TRNS și grăsimi saturate. Consumul în exces al acestor alimente provoacă depunerea grăsimilor la nivelul ficatului dar și o digestie grea. 
 

Mezeluri
Mezelurile reprezintă, de fapt, carne și grăsime animală procesate industrial, supuse diferitelor tratamente. Pe lângă grăsimile TRANS și saturate din conținutul mezelurilor, nitriții din compoziția acestora au acțiune hepatotoxică.

Produse de patiserie
Multe persoane mănâncă, aproape zilnic, produse de patiserie în locul unei mese sau unei gustări, fiindcă par să alunge foamea când suntem pe fugă. Cu toate acestea, produsele de patiserie sunt dăunătoare pentru ficat, din cauza grăsimilor trans cât și a carbohidraților simpli pe care îi conțin. 

Alcool
Multe persoane consideră că un pahar de alcool la fiecare masă are efecte benefice, însă acest mit trebuie demontat. Într-adevăr, unele băuturi alcoolice, precum vinul, sunt bogate în antioxidanți benefici pentru organism, însă consumul excesiv duce, în special, la deteriorarea ficatului și provoacă ficatul gras alcoolic. Băuturile alcoolice trebuie limitate la maxim un pahar pe zi, în cazul femeilor, și maxim două pahare pe zi, în cazul bărbaților. Și, nu uita! Dacă tăria băuturii este mai mare cantitatea ingerată trebuie să fie mai mică.

Snacksuri (chipsuri, covrigei, sticksuri)
Atunci când îți dorești să „ronțăi” ceva, cu siguranță apelezi la tot felul de snacksuri din comerț, precum covrigeii sau chipsurile. Însă, aceste produse conțin, printre ingrediente, și grăsimi TRANS, dar și un conținut ridicat de carbohidrați. 

Semipreparate
Multe persoane mănâncă semipreparate congelate (pizza congelată, burgeri congelați), atunci când sunt în criză de timp, fiindcă se gătesc rapid. Însă, acestea sunt intens procesate industrial și au un conținut ridicat de grăsimi saturate și TRANS. 

Așadar, dacă îți dorești să protejezi sănătatea ficatului tău, evită pe cât posibil consumul acestor produse și optează pentru o alimentație echilibrată, sănătoasă și cât mai naturală.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest