23 August și manifestările dedicate lui Nicolae Ceaușescu! Cum se serba întoarcerea armelor împotriva Germaniei

 

23 august rămâne în istoria țării noastre o dată extrem de importantă. Timp de 45 de ani, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Națională a României. În fiecare an se organizau parade militare, la radio și la televizor se difuzau spectacole grandioase, iar magazinele se umpleau de marfă greu de găsit în restul anului.

Pe 23 august 1944 România întorcea armele împotriva Germaniei naziste. Tot la această dată, Regele Mihai l-a convocat pe mareșalul Ion Antonescu la Palatul Regal și i-a cerut încheierea unui armistițiu cu puterile aliate. Regele nu era de acord cu înaintea armatei române în interiorul URSS alături de Germania Nazistă.

23 august a devenit zi națională în 1948. Regele fusese forțat să abdice, România se afla sub puternica influență sovietică iar Partidul Comunist începuse o intensă campanie de propagandă. Astfel, până în 1990, Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu mare fast iar pregătirile începeau încă din luna iulie.

Oamenii erau chemați din concedii, elevii erau antrenați în tabere de pregătire iar artiștii erau recrutați dintre participanții la Festivalul Cântarea României. Peste tot se puteau vedea portretele enorme ale conducătorilor comuniști, Nicolae și Elena Ceaușescu, iar parada militară era impresionantă. Zeci de mii de oameni participau la spectacole grandioase, cu coregrafii extrem de complexe. Coloanele de manifestanţi purtau pancarte uriaşe.

A.C.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest