3 modalităţi simple prin care poţi avea o locuinţă mai călduroasă în sezonul rece

 

Proverbul omului înţelept care îşi construieşte iarna car şi vara sanie poate fi aplicat cu uşurinţă vremurilor noastre. Suntem în ultima parte a sezonului cald şi deja trebuie să te preocupe subiectul încălzirii din iarna ce va urma. Iată cât de simplu poţi obţine câteva grade în plus în locuinţa ta.

Instalează o centrală termică

În multe oraşe din ţara noastră, cea mai eficientă metodă de a obţine confort termic în propria casă este instalarea unei centrale proprii. Dacă eşti racordat la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, trebuie să ştii că august este ultima lună în care poţi depune documentaţia pentru debranşare. Debranşarea poate fi executată doar în perioada în care instalaţiile sunt golite de agent termic. În timp ce documentele iau calea birocratică a aprobărilor, în casă trebuie să instalezi un sistem funcţional de încălzire. Pe lângă proiecte, avize şi aprobări, în primul rând trebuie să alegi sursa ta de confort termic. Poţi continua cu alimentarea cu gaze naturale printr-o centrală termică sau poţi opta pentru instalarea unei centrale electrice la cel mai bun preţ. Alegerea se face în funcţie de zona în care locuieşti, de suprafaţă, numărul de locatari şi regimul în care centrala va funcţiona. În evaluarea raportului preţ-calitate, nu lua în calcul doar costul de achiziţie, ci şi gradul de amortizare a acesteia în timp, datorită facturilor mai mici la energie.  Cel mai mare avantaj al unei centrale proprii este că plăteşti cât consumi. Dacă instalezi un termostat de ambient, poţi seta un program zilnic de funcţionare, ţinând cont de prezenţa voastră acasă. Un alt beneficiu al acestei investiţii este că nu trebuie să fie îndeplinite nişte criterii legale de valori ale temperaturilor timp de trei zile consecutiv pentru a porni sau sista furnizarea agentului termic. O poţi face oricând, apăsând un buton. În oraşele în care primăriile au redus sau au sistat subvenţia pentru plata gigacaloriei, centrala termică proprie este cel mai avantajos sistem de încălzire.

Profită de energia naturală

Soarele este cel mai mare furnizor de energie gratuită. Pentru a beneficia de ea, trebuie doar să laşi loc razelor să-ţi pătrundă în casă. Dacă gândeşti acest aspect încă din faza de proiectare a casei, cu orientare spre sud-est sau est şi ferestre generoase, este suficient să tragi draperiile pentru ca termostatul centralei să pornească cât mai târziu. În plus, lumina naturală este un beneficiu aparte pentru sănătatea şi starea de spirit a locuitorilor casei tale.

Diminuează pierderile de căldură

Nu trebuie să te preocupe doar producerea energiei termice, ci şi reţinerea ei în spaţiul interior al casei. Pentru aceasta, trebuie să foloseşti materiale de construcţii cu eficienţă termică dovedită. Acest lucru poate fi făcut atât în faza de construcţie, cât şi într-o etapă de renovare. Tavanul şi podul casei sunt locurile prin care se pierde cel mai mare volum de energie. Tendinţa firească a căldurii produse de calorifere este verticală. Dacă plafonul superior nu este acoperit de materiale care să reţină şi să respingă căldura către interior, mare parte se va pierde. Atenţie şi la ferestre şi uşi, două surse la fel de importante de risipire a energiei termice. În funcţie de materialele din care sunt confecţionate, de vechime şi de modul de păstrare, acestea pot avea o eficienţă energetică înaltă sau pot servi la expedierea căldurii în exterior.

Ca să te bucuri de suficientă căldură în sezonul rece care va urma trebuie să-ţi pregăteşti în prealabil casa. Investiţia acestei veri poate fi o centrală termică proprie, care să te ajute să controlezi cantitatea de agent termic consumat şi să stabilești perioada de funcţionare după propriul calendar. 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest