5 metode eficiente pentru a-ți motiva copilul să-și facă temele

 

A fi școlar este o experiență inedită pentru cei mici, o etapă care presupune multă atenție și dezvoltarea dragostei față de carte. Cu toate acestea, oboseala pare să își pună câteodată amprenta și asupra celor mici, astfel că temele nu mai sunt privite întotdeauna la fel de bine. Ca atare, părinții au o sarcină precisă, aceea de a le explica copiilor ce sunt în realitate temele, la ce servesc și de ce este important ca ele să fie făcute zi de zi. Nu totul trebuie privit ca o amenințare, ci ar fi bine să îl ajuți pe copil să înțeleagă adevăratul sens al lor și să îl îndrumi ca totul să se desfășoare cât mai relaxant.

Iată mai jos 5 metode eficiente pentru a-ți motiva copilul să-și facă temele

1. Organizează-i un spațiu destinat învățării

Temele nu se fac oriunde, ci într-un loc bine stabilit, confortabil și relaxant. Temele înseamnă îmbinarea utilului cu plăcutul, astfel că, cu cât vom fi capabili să îi creăm copilului un spațiu de lucru frumos, cu atât acesta va îndrăgi această rutină. Fie că este vorba despre camera lui, un loc din living sau pur și din bucătărie, totul trebuie să fie astfel aranjat încât copilul să nu simtă nicio neplăcere.

Spațiul destinat învățării trebuie să fie unul fără zgomot și mai ales fără niciun fel de tentații. De aceea, alege zona din casă cel mai puțin circulată de posibilii oaspeți și stai lângă el ori de câte ori parcurge primii pași în învățare. De asemenea, nu accepta ca temele să fie făcute pe covor, în pat sau oriunde în altă parte întrucât i-ar putea dăuna sănătății. Copilul trebuie să stea așezat la birou, să beneficieze de un scaun de birou pentru copii ergonomic, să aibă o postură corectă, reușind astfel să rămână concentrat pentru mai mult timp.

2. Pauză după școală

Nimănui nu îi place ca atunci când vine acasă să se apuce de treabă sau să reia activitatea de la serviciu, cu atât mai puțin copiilor. Cei mici au nevoie de o pauză de relaxare, un interval de timp în care să se recreeze, să se joace, să scape de toate stările acumulate peste zi. Fie că alegi să îi pui masa, să stați de vorbă sau pur și simplu recurgi la o oră de somn – toate sunt modalități prin care copilul se va putea deconecta de ceea ce a experimentat la școală. De asemenea, este foarte important să îl lași o perioadă să se joace, joaca fiind un element important în dezvoltarea celor mici. Toate acestea vor continua și după finalizarea temelor.

3. Ajută-l să își împartă timpul

Uneori, copilul nu are gestiunea timpului, așa că ar fi bine să te implici în acest proces și să îl ajuți să își facă un program. Evaluați împreună durata temelor, faceți o listă de priorități și de ce nu, la început, dă-i curajul să înceapă chiar cu exercițiile cele mai grele, pe măsură ce timpul trece intervenind oboseala. Sprijinul tău în realizarea unui program îl va ajuta și mai târziu.

4. Spune-i ce activități urmează să faceți după teme

Această modalitate înseamnă încurajarea copilului să se apuce de lecții mult mai repede. Va dori să le facă mai repede pentru a se bucura de timpul petrecut alături de tine. De aceea, mai ales în primele săptămâni de școală, încurajează-l în această direcție și alege activitățile pe care iubește să le facă.

5. Întreabă-l de teme, însă fără a exagera!

Acest lucru este benefic pentru copil, însă nu îi pune aceste întrebări imediat după ce l-ai luat de la școală. Cel mic va fi mult mai comunicativ dacă îi permiți o pauză între orele de studii și temele pe care le are de făcut pentru ziua următoare.

În concluzie, temele nu trebuie să fie o povară pentru copil, ci o modalitate de fixare a informației primite în clasă, iar cel mic va înțelege acest lucru pe parcurs și totul se va desfășura mult mai ușor dacă ai răbdare cu el.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest