5 metode prin care îți poți ajuta copilul să învețe mai bine

 

Ca părinte, tu ești primul și cel mai important învățător pentru copilul tău. Nu uita acest lucru, pentru că, atunci când părinții sunt implicați în activitatea școlară a copiilor lor, aceștia tind să învețe mai bine și să le placă mai mult mersul la școală.

Dacă dorești ca puoul tău să aibă succes la școală și în viitor, atunci trebuie să te familiarizezi cu unele dintre cele mai importante abilități de învățare și cum sa le stimulezi. Gândirea critică, gândirea creativă, colaborarea și comunicarea necesită atenție din partea ta pentru a dezvolta atât tiparul de învățare al copilului cât și abilitatea de asimilare și reproducere a informațiilor primite.

Mulți părinți nu lasă educarea copiilor lor doar pe seama școlilor și aleg să o continue și acasă, cu diferite metode și activități sau cu suplimente pentru memorie. Dacă te regăsești printre acești părinți, îți venim în ajutor cu metode menite să îmbunătățească abilitate de învățare a copilului tău.

5 metode simple care pot ajuta copilul să învețe mai bine

Profesorii și învățătorii au menționat, nu doar o dată, beneficiul implicării părinților în educarea copiilor. Aceștia sunt foarte importanți în dezvoltarea încrederii în sine a copilului, a caracterului, a motivației acestuia și a sentimentului de responsabilitate. Utilizarea următoarelor metode poate crește interesul copilului de a învăța și poate stimula abilitățile necesare acestei activități.

Inițiază diferite proiecte

În funcție de tip, un proiect poate stimula toate cele patru abilități menționate mai sus, întrucât:

  • Copilul trebuie să gândească critic problema prezentată și obiectivul final;
  • Este stimulată gândirea creativă prin căutarea unei soluții sau a unei căi de abordare a   problemei;
  • Juniorul va exersa sau chiar învăța colaborarea și comunicarea prin interactionarea cu tine, colegul lui de echipă.

Adițional, proiectele mai pot învăța copilul să nu fie distras de alte activități și să își mențină concentrarea asupra unui singur lucru.

Axează-te pe interesele copilului

Atunci când copilul învață despre subiectele care îl interesează, procesul de educare devine o activitate distractivă.

Dacă dorești ca puiul tău să învețe bine și să îi stimulezi această abilitate, interesează-te despre lucrurile care îl fascinează și creează un proiect sau lecție bazată pe aceste interese.

Oferă-i control

De multe ori, când vine vorba despre educație, aceasta tinde să nu ofere copiilor multe opțiuni, făcându-i, astfel, să se simtă controlați. De la lipsa alegerii subiectului, la timp, metoda de predare și ritm, toate acestea pot crea o relație negativă între copil și procesul de învățare. Stimulează-i dorința de a învăța prin oferirea controlului asupra anumitor criterii, lucru care poate fi realizat prin prezentarea unor diferite alegeri, cum ar fi subiectul compunerii sau metoda de învățare.

Folosește experiențele de zi cu zi ca oportunități de învățare

Fie că vă uitați amândoi la televizor sau sunteți la plimbare prin oraș, caută lecții în momentele spontane ale vieții. Dacă mergeți la cumpărături împreună îl poți întreba, de exemplu, câte pâini poți lua dintr-o anumită sumă de bani în funcție de prețul afișat, sau, îl poți învăța despre respectul față de alții, atunci când stați la coada la casa de marcat. Orice moment este un prilej bun să-l înveți despre viața reală și să îi dezvolți abilitățile necesare pentru o viitoare viață independentă.

Axează-te pe ce a învățat nu doar pe ce notă a luat

Mulți părinți sunt vinovați de utilizarea frecventă a întrebării „Ce notă ai luat?" comparativ cu întrebarea „Ce ai învățat astăzi la școală?"

Performanța este foarte importantă, însă, dacă te vei axa doar pe ea, îi poți afecta negativ abilitățile de învățare ale copilului. Acesta s-ar putea concentra doar pe memorarea mecanică, fără să înțeleagă sensul sau logica informațiilor reținute sau mai rău, perfecționarea copiatului în loc de perfecționarea învățăturii.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest