Nu stă nici o clipă liniștit, vorbește foarte mult, se plictisește repede și trece de la o activitate la alta, de multe ori fără să le termine. Ai ghicit, este vorba despre copilul energic care îi obosește pe cei din jur cu comportamentul său mereu agitat. În mod natural, cei mici sunt încărcați de bună dispoziție, predispuși la visare, atitudine zvăpăiată și au o perioadă scurtă în care poți fi atenți. Bucuria lor este debordantă, curiozitatea și goana după acțiune sau noutăți sunt nesfârșite, de aceea un copil foarte activ trebuie să își consume energia în fiecare zi. Provocările vieții cu un prichindel energic sunt imense, însă ai nevoie de răbdare pentru a le canaliza atenția și procesul gândirii către activități care să le facă plăcere.
articolul continua dupa recomandari
7 Idei de joacă pentru cei mai energici copii
Ca adult, trebuie să ai capacitatea de a găsi mijloace potrivite pentru micuțul tău să își elibereze energia și să își liniștească mintea. Chiar dacă îți este greu să ții pasul cu el, nu este nimic rău în a avea un copil hiperactiv. Specialiștii în psihologie încurajează părinții să accepte individualitatea piticilor și să le cultive virtuțile prin activități și jocuri.
Cum dezvolți creativitatea unui copil hiperactiv
Este important să ai așteptări realiste de la copilul tău pentru a-l ajuta să își îmbunătățească abilitățile personale și să se transforme în cea mai bună versiune a sa. Specialiștii susțin că la baza creșterii unui copil bun stă timpul de calitate pe care îl petreci cu el, ascultarea activă și manifestarea interesului pentru problemele sale. Astfel, vei înțelege personalitatea unică a celui mic consolidând în același timp relația cu el.
Pentru a dezvolta creativitatea copilului energic învață-l să termine întotdeauna ceea ce începe, alternați activitățile pentru a-i satisface nevoia de noutate și ajută-l să își gestioneze concentrarea atenției. Transformând hiper-activitatea în avantaj, copiii își vor îndrepta mintea către lucruri diferite și vor obține în timp răbdarea de a le descoperi pe rând.
Ce jocuri/ activități puteți face împreună
Copiii trec foarte repede de la o stare la alta, iar emoțiile gestionate incorect conduc la comportamente nedorite. Prin diferite jocuri vei contribui la creșterea competențelor celui mic, a abilităților de memorare și concentrare. Acordă-i atenție totală, oferă-i instrucțiuni și explică-i lucruri importante cu privire la preocupările, interesele și temerile sale. Iată câteva modalități de a valorifica energia celui mic:
- Activități în aer liber
Copiii energici adoră să se joace afară, așa că le poți oferi obiecte care să le dezvolte abilitățile motorii și să le asigure distracția. În funcție de vârsta celui mic, ai posibilitatea de a alege trotinete pentru copii la prețuri avantajoase, skateboard-uri, role sau biciclete. Cu siguranță nu se vor plictisi prea ușor atunci când merg în parc sau ies în curtea casei!
- Sport
Activitatea fizică este esențială pentru orice copil, iar sportul poate fi un factor important în consumarea energiei. Există activități educaționale ce pot îmbunătăți concentrarea copilului, îl ajută să își îndeplinească obiectivele și îl epuizează fizic. Sporturile de echipă, precum fotbal sau baschet, sunt eficiente deoarece îi solicită să se implice și să colaboreze, dezvoltându-și astfel aptitudinile sociale. Prin urmare, poți ieși cu cel mic la joacă, implicându-te activ în sporturile care îi fac plăcere.
- Dans
Muzica este o modalitate excelentă de relaxare. Nu te gândi că împreună cu un copil energic vei reuși să fredonezi versurile în liniște, pe canapea. Alege melodiile sale preferate și ieșiți la dans! Printr-o astfel de activitatea ai putea descoperi că cel mic este foarte talentat sau să îi face plăcere, și astfel îl poți înscrie la lecții specializate de dans.
- Teatru
Chiar dacă nu este la fel de epuizant ca dansul sau sportul, punerea în scenă a unei piese de teatru improvizate îl va solicita destul de mult pe cel mic. Își va antrena capacitățile de memorare și își va dezvolta partea creativă. Puteți intra foarte ușor în pielea personajelor din desene animate sau vă puteți crea propriile scenete. Energia și emoțiile copilului vor fi canalizate foarte ușor către ceva productiv.
- Jocuri de luptă
Joaca te apropie foarte mult de copil, iar dacă el știe că ești acolo și îl sprijini se va manifesta în voie, consumându-și mai repede energia. Nu vorbim de jocuri periculoase, ci activități prin care cei mici vor putea fi educați pentru a ști ce anume le permite realitatea. Poate fi vorba de o bătaie cu perne, karate sau o luptă cu săbii din carton și poliester.
- Camping și drumeții
Atunci când ieșiți afară din casă aveți la dispoziție foarte multe variante de a vă distra împreună. Campingul este una dintre activitățile ce bucură orice copil. Puteți pleca cu cortul câteva zile și veți avea timp de drumeții, plimbări și jocuri diferite în aer liber. Cel mic va învăța o mulțime de lucruri despre natură și își va dezvolta anumite abilități practice.
- Ajutor în casă
În mod sigur vor exista întotdeauna lucruri de făcut acasă în care să poți implica și copilul. Ajută-l să își descarce energia prin ștergerea prafului, udatul florilor sau aspirat. Întreabă-l dacă vrea să te ajute la prepararea cinei sau la pusul mesei. Cel mic se va bucura de timpul petrecut împreună și se va simți responsabil și mândru de munca depusă.
Copiii energici sunt foarte rezistenți la efort prelungit și curioși să descopere tot ce este nou. Încearcă să transformi în avantaj hiper-activitatea lor și astfel îți va fi mai simplu să le gestionezi timpul pentru a nu se plictisi prea ușor. Ține minte că cel mai bun exemplu pentru copilul tău ești tu, așa că implică-te în jocurile sale și învață-l cum să își consume excesul de energie în mod productiv.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>>
https://antenaplay.ro/live/antena-stars