7 factori care pot cauza boli cardiovasculare

 

Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă gravă pentru toate țările lumii, sunt boli cu un risc de morbiditate crescută și care pot lăsa sechele majore asupra organismului. Bolile cardiace atacă diferite procese ce țin de poziționare a inimii și reprezintă un motiv de îngrijorare tot mai mare pentru specialiștii în cardiologie.

Dacă ne gândim la țara noastră, dintr-un număr total de 250.000 de decese înregistrate în România în fiecare an, aproximativ 60% sunt cauzate de o boală cardiovasculară. Astfel, numărul mare de bolnavi diagnosticați cu o afecțiune cardiovasculară, plasează România pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria și Ungaria, spun datele statistice ale Comisiei Europene pentru Sănătate.

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial se înregistrează 17 milioane de decese cauzate de boli de inimă, motiv pentru care sănătatea cardiovasculară trebuie să devină o prioritate pentru fiecare persoană. Printre cele mai frecvente afecțiuni cardiologice diagnosticate de specialiști sunt: angina pectorală (fiind considerată și cea mai gravă dintre acestea), cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă şi infarctul miocardic.

Multe din bolile de inimă pot fi prevenite chiar și printr-un consult de rutină sau cu ajutorul unor măsurători a tensiunii. Pentru aceasta operațiune nu este nevoie neaparat de consult medical. Valoarea tensiunii poate fi depistată și la domiciliu cu ajutorul unui tensiometru de la Farmacia la pret mic.

Care sunt cei 7 factori care pot cauza boli cardiovasculare

O mare parte din bolile cardiovasculare sunt asociate cu cel puțin 7 factori de risc precum: hipertensiunea arterială, fumatul, dislipidemia, obezitatea abdominală, sedentarismul, diabetul și depresia. Ce este important de precizat este că toți acești factori pot fi modificați, eliminați din viața noastră sau monitorizați atent.

Studiile din ultimii ani, realizate în diferite țări din Europa și nu numai, cu diferite metodologii, au evidențiat o serie de rezultate congruente la nivelul multor țări. S-a stabilit astfel că există o legătură directă în peste 80% dintre bolile cardiovasculare și anumite obiceiuri alimentare și că cele mai multe dintre bolile de inimă apar în țările cu venituri medii și scăzute.

Ultimul studiu a inclus peste 155 000 de adulți cu vârste între 35 și 70 de ani fără boli CV la momentul includerii în studiu, din țări cu venituri mari, medii și scăzute, de pe cinci continente. Cercetătorii au analizat asocierea a 14 factori de risc potențial modificabili cu mortalitatea și bolile CV majore: deces de cauză cardiovasculară, infarct miocardic (IM), accident vascular cerebral (AVC) sau insuficiența cardiacă, pe o perioadă de 10 ani.

Cei 14 factori de risc analizați au fost: hipertensiunea arterială (HTA), obezitatea abdominală, nivelul primar sau chiar mai scăzut al educației , fumatul de tutun, dislipidemia, diabetul, poluarea aerului în gospodării prin utilizarea combustibilului solid pentru gătit, slăbiciunea musculară, activitatea fizică redusă, dieta săracă, depresia, consumul excesiv de alcool, consumul de sare de peste 6 grame pe zi.

Vârsta medie a populației a fost de 50 de ani și 58% au fost femei. Proporțiile de participanți din țările cu venituri mari, medii și scăzute au fost de 11%, 66%, respectiv 23%. De-a lungul a aproximativ 10 ani au fost raportate 10.234 decese și 7.980 cazuri de boli cardiovasculare majore.

Dintre aceștia, 7 au avut un impact devastator: hipertensiunea arterială, fumatul, dislipidemia, obezitatea abdominală, sedentarismul, diabetul și depresia. Iar ceea ce este si mai important este ca acesti factori pot fi schimbati prin activitati sportive recurente, inot, diete echilibrate.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest