7 greșeli de evitat când amenajezi camera bebelușului

 

Înainte de venirea pe lume a copilului, părinții au o mulțime de întrebări și curiozități, iar multe dintre ele se referă la camera bebelușului. Cum va arăta? Care sunt culorile potrivite? Ce mobilier trebuie cumpărat? În primele luni de viață, însă, cel mai important lucru este să îi oferi celui mic o încăpere ventilată, cu o temperatură constantă și un pătuț cu o saltea fermă și confortabilă.

În primă fază, camera bebelușului trebuie amenajată în funcție de nevoile părinților, astfel încât aceștia să se adapteze mai ușor noului stil de viață. Totodată, e important să se țină cont, încă de la început, de faptul că aceeași încăpere va fi folosită de copil și în anii următori, când va crește și va începe să exploreze totul în jur. Așadar, deciziile inițiale de amenajare trebuie să fie adecvate atât nevoilor actuale, cât și celor viitoare.

Dacă vrei să amenajezi eficient și inteligent camera bebelușului tău, evită aceste 7 greșeli.  

Roz pentru fetiță, bleu pentru băiat

Amenajarea camerei în funcție de stereotipurile de gen nu mai este deloc la modă. Nuanțele neutre, de la alb la bej sau gri deschis, atât pentru pereți, cât și pentru mobilier, sunt o alegere mult mai inspirată.

Pe lângă faptul că nu încarcă încăperea, acestea sunt potrivite și atunci când copilul crește. De altfel, când cel mic își dorește, poți schimba atmosfera din cameră adăugând stickere sau tablouri pe pereți, fără să fie nevoie să zugrăvești.  

Decorare tematică

Nu te strădui să pregătești o cameră cu prințese sau una cu supereroi întrucât un nou-născut nu va “aprecia” efortul tău.

În schimb, atunci când copilul crește, oferă-i libertatea de a alege tematica preferată pentru decorul propriei camere. Astfel, cel mic va căpăta autonomie, încredere în sine și se va bucura din plin de rezultatul final.

Tapet din hârtie

În general, tapetul te ajută să adaugi un plus de personalitate unei încăperi. Dacă îți dorești să acoperi unul dintre pereții din camera copilului cu tapet, evită-l pe cel din hârtie. Deși este disponibil într-o varietate de culori și modele, acesta se murdărește foarte ușor și nu poate fi spălat.

O alegere mult mai inspirată este tapetul lavabil, care își poate păstra aspectul inițial, chiar și atunci când copilul crește și începe să deseneze pe pereți.

Aglomerarea camerei cu mobilier

Pătuțul, dulapul și eventual, o masă de înfășat, acestea sunt principalele piese de mobilier din camera unui bebeluș. Aglomerarea încăperii cu obiecte inutile te va împiedica să te miști în voie și în plus, va limita viitorul spațiu de joacă al copilului.

Amplasează mobilierul eficient, gândindu-te și la viitor. De exemplu, ia în considerare faptul că, peste câțiva ani, în locul pătuțului va fi amplasat un pat mai mare. Astfel, vei ști să nu așezi rafturi sau corpuri suspendate la o distanță prea mică față de sol.

Prea multă lumină naturală

În primele 6 luni de viață, bebelușul are nevoie de un spațiu foarte intim, în care poate dormi liniștit atât ziua, cât și noaptea. În acest sens, lumina naturală trebuie să fie filtrată.

Perdelele transparente nu sunt cea mai bună variantă întrucât nu pot împiedica pătrunderea luminii în exces, însă draperiile sau jaluzele opace te vor ajuta să obții ambientul perfect. Atenție, însă, la materialele din care sunt realizate acestea, astfel încât să nu se încingă atunci când soarele este prea puternic.  

Iluminat artificial inadecvat

Imaginează-ți că stai în pat, așezat pe spate și cineva aprinde lumina. Deloc plăcut, nu-i așa? Aceeași senzație o au și bebelușii, a căror pătuț este amplasat chiar sub lustră.

Pentru a te asigura că cel mic nu este deranjat de lumina artificială și, totodată, că tu ai suficientă lumină pentru a-l îngriji, optează pentru lămpi sau lampadare a căror intensitate poate fi reglată în funcție de nevoi.  

Covor pufos și deschis la culoare

Poate îți plac covoarele albe sau în alte nuanțe deschise, pufoase sau cu fir lung, însă, având în vedere cât de repede se murdăresc și cât de greu se curăță, nu sunt cea mai bună alegere pentru camera copilului.

Niște covoare pentru copii ar trebui să aibă culori neutre, precum gri și maro, sau combinații de mai multe nuanțe, pentru a-și păstra aspectul plăcut mai mult timp. Totodată, pentru a evita situațiile neplăcute în care tu sau cel mic alunecați sau vă împiedicați de covor, optează pentru un model cu strat antiderapant pe verso.

Să amenajezi camera bebelușului poate fi o activitate pe cât de plăcută, pe atât de dificilă și stresantă. Dacă vrei ca rezultatul să fie unul atrăgător din punct de vedere vizual, dar și de durată, evită aceste greșeli și pune în practică soluțiile recomandate mai sus.   


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest