7 sfaturi pentru a face cea mai bună afacere când îți cumperi mașină

 

Consideri că a venit momentul să faci o achiziție importantă, precum cumpărarea unei mașini? În cazul acesta, există mai multe aspecte ce trebuie luate în considerare pentru a te asigura că faci o afacere bună și că nu vei regreta decizia luată nici acum, dar nici peste câțiva ani.  

1. Mașină nouă sau la mâna a doua?

Această hotărâre este influențată de mai mulți factori. Bugetul este, fără doar și poate, unul din factorii cei mai importanți atunci când ai în vedere cumpărarea unei mașini. 

 • De cele mai multe ori, oamenii aleg să achiziționeze mașini la mâna a doua deoarece sunt mai ieftine decât automobilele noi. Tind să piardă din vedere însă faptul ca aceasta are o durată de timp mai scurtă în comparație cu o mașină nouă. Astfel, dacă îți dorești ca investiția ta să fie una de lungă durată, este posibil ca o mașină uzată să nu fie opțiunea ideală.
 • În cazul în care optezi pentru o mașină la mâna a doua, sunt câteva măsuri de „siguranță” pe care trebuie să le iei pentru a te asigura că faci o afacere bună și că nu te vei lăsa păcălit de aparențe.
 • Dacă optezi pentru o mașină nouă, situația este ceva mai simplă, chiar dacă prețul de achiziție este mai ridicat decât în cazul unei mașini folosite, o perioadă bună de timp poți sta liniștit în privința cheltuielilor suplimentare  

2. Planifică un test drive

Pentru a vedea dacă mașina funcționează așa cum îți dorești și dacă îți oferă confortul optim, planifică un test drive. Iată câteva dintre lucrurile la care ar trebui să fii atent în timpul test drive-ului:

 • dacă funcțiile mașinii de frânare, accelerare și schimbare a vitezelor merg perfect;
 • dacă mecanismele mașinii, precum sistemul de iluminare, ștergătoarele, sistemul de coborâre și ridicare a geamurilor, sistemul de ventilație, de încălzire/răcire funcționează corespunzător;
 • dacă servodirecția merge impecabil și dacă mașina își păstrează traiectoria la drum drept în cazul în care iei mâna de pe volan;
 • dacă mașina nu scoate zgomote suspecte sau dacă nu se simte niciun miros neplăcut în habitaclu. 

3. Privește în ansamblu

Tipul de mașină pe care ți-l dorești se potrivește cu ceea ce ai nevoie? Probabil că  visezi la o mașina joasă, din categoria sport, pe care ai admirat-o în filme sau în revistele de specialitate; totuși, când ai de făcut drumuri zilnice prin oraș, între scoala copiilor, locul de muncă și cumpărături pentru casă, este posibil să ai nevoie de o mașină mai spațioasă și, evident, mai fiabilă. 

4. Mașină automată sau manuală

În funcție de drumurile pe care le faci zilnic, dar și ocazional, este bine să te gândești serios la acest aspect înainte de a-ți cumpăra mașina. Dacă petreci mult timp în trafic, dar și dacă parcurgi distanțe lungi la volan, atunci achiziționarea unei mașini ce are cutie de viteze automată este o variantă de luat în calcul. 

5. Consumul

Un criteriu extrem de important atunci când iei în calcul cheltuielile constante și lunare pe care le implică mașina ta. Dacă știi că ai să mergi zilnic cu mașina, prin trafic și pe distanțe considerabile, este bine să ai în vedere o mașină ce consumă puțin în astfel de condiții. 

6. Costurile întreținerii mașinii

Din păcate, bugetul alocat unei mașini nu se rezumă doar la cumpărarea ei. Odată ce ai devenit proprietar de mașină, trebuie să ții cont de faptul că aceasta trebuie înmatriculată, lucru ce implică o cheltuială suplimentară. Pe lângă aceste costuri, sunt mai multe cheltuieli periodice care trebuie făcute obligatoriu:

 • asigurarea obligatorie;
 • rovinieta;
 • impozitul în funcție de capacitatea motorului;
 • reviziile anuale;
 • achiziționarea anvelopelor pentru fiecare sezon în parte.

7. Cercetează piața

Verificarea modelelor și mărcilor existente pe piață și compararea lor este foarte importantă. Vizita în reprezentanțe este esențială. Spre exemplu, noul Ford Focus îl poți vedea în shoowroom-ul Nesteautomotive. Intri pe site-ul lor, nesteautomotive.ro și programezi o vizionare și de ce nu, chiar un test drive. Numai în felul acesta te poți convinge dacă o anumită mașină este ceea ce îți dorești și ceea ce ai nevoie. Astfel, înainte de a semna vreun contract, ai ocazia să pui întrebări și să lămurești orice neclarități sau curiozități ai avea direct cu un expert. 

În concluzie, dacă ai decis că este momentul să-ți cumperi o mașină, urmează sfaturile pe care ți le-am oferit în acest articol, pentru a fi sigur că ai făcut cea mai bună alegere!


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest