9 alimente recomandate in caz de anemie

 

Anemia apare atunci când nivelul globulelor roșii din sânge este scăzut, iar acest lucru duce la un aport de oxigen scăzut în țesutul muscular și în organele corpului. Implicația directă este o stare de oboseală accentuată, datorată faptului că organismul nu are suficient oxigen. Există mai multe tipuri de anemie, în funcție de cauzele acesteia, însă cea mai des întâlnită este anemia prin carență de fier. Printre simptomele anemiei se numără oboseala, sensibilitatea la frig, iritabilitatea, poftele culinare neobișnuite, dificultățile de respirație, bătăile neregulate ale inimii sau durerile de cap. Femeile sunt mai predispuse să facă această afecțiune din cauză că pierd sânge, o dată pe lună, la menstruație. 

Dacă ai fost diagnosticată cu anemie, este bine să îți schimbi puțin dieta, astfel încât să consumi mai multe alimente care conțin fier. Iată căteva sugestii.

Zarzavaturi verzi

Spanacul, urzicile și alte verdețuri pe care le găsești în special primăvara în piețe, sunt bogate în fier și constituie o bună bază pentru regimul tău, în caz de anemie. Atenție, însă, fierul este de două feluri: fierul hemic, pe care îl poți obține mai ales din surse animale și fierul non-hemic, regăsit în plante. Acesta este mai greu absorbit în organsim, în proporție de 30% versus 70% în cazul fierului hemic. De aceea, dacă sursa ta principală de fier sunt verdețurile, este bine să consumi cât mai multe.

Semințele și nucile

Aceste super alimente sunt recomandate deja de nutriționiști ca snack-uri valoroase din punct de vedere nutrițional, pentru că sunt pline de grăsimi sănătoase și proteine. Mai mult decât atât, semințele de dovleac și fisticul sunt bogate în fier și constituie un snack foarte potrivit în caz de anemie. Aproximativ 30 de grame de fistic iti pot oferi 6% din doza zilnică recomandată de fier.

Carnea roșie

Pentru un aport consistent de fier (aproximativ 22% din doza zilnică recomandată) poți consuma o bucată de carne de vită sau, în general, orice carne roșie. Este o sursă bună de fier hemic. Nutriționiștii recomandă asocierea ei cu alimente bogate în vitamina C, pentru o absorbție cât mai bună a fierului. Poți încerca să o asociezi cu roșii, ardei sau broccoli.

Soia organică

Dacă ești vegetarian și nu vrei să mănânci carne, poți consuma păstăi de soia, care sunt o bună sursă de fier non-hemic. În plus sunt bogate în proteine și le poți consuma sub diferite forme. Recomandarea specialiștilor este să alegi soia din culturi organice.

Pește și fructe de mare

Pentru iubitorii de pește, veștile sunt bune. În special crustaceele sunt extrem de bogate în fier, așa că poți adăuga acest tip de fructe de mare cât mai des în dieta ta. Dintre tipurile de pești, sardinele sunt recunoscute pentru aportul de fier. Consumă-le cu un strop de lămâie pentru a accelera absorbția fierului.

Quinoa și alte cereale

Dintre cereale, quinoa este regina, în materie conținut de fier. O poți consuma în salate sau mâncăruri de legume. Alte cereale cu un aport important de fier sunt amarantul, ovăzul sau grâul spelta.

Melasa

Melasa e un aliment destul de puțin cunoscut și consumat, însă foarte bogat în fier, calciu, magneziu, vitamina B6 și seleniu. O poți incorpora în smoothie-uri, o poți pune pe brioșe sau pe clătite.

Lintea și alte legume

Legumele, în special lintea, sunt foarte bune pentru anemie. O jumătate de cană de linte poate să îți aducă aproximativ 20% din doza zilnică recomandată de fier. În plus, lintea este bogată în fibre, ceea ce o face extrem de importantă pentru digestie.

Ouăle

Ouăle conțin în mod natural un nivel ridicat de fier, ceea ce le face alegerea perfectă pentru mic dejun, în cazul în care suferi de anemie. Le poți consuma cu spanac sau quinoa, în salată, pentru un efect sporit.

Nu uita că așa cum există alimente recomandate în caz de anemie, există și alimente de la care ar fi bine să te abții. Ceaiul și cafeaua sunt două exemple. Acestea încetinesc procesul de absorbție a fierului, așa că dacă ții un regim în care încerci să acumulezi cât mai mult fier, ar fi bine să limitezi consumul de ceai și cafea.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest