A murit Vangelis, compozitorul care a luat Oscarul pentru coloana sonoră din „Chariots of Fire”!

 

Compozitorul grec s-a stins pe un pat de spital din Franța la vârsta de 79 de ani.  

 

Anunțul morții lui Vangelis a fost făcut de reprezentanți ai artistului pentru agenția elenă ANA, însă aceștia nu au făcut publică cauza decesului. Presa din Grecia transmite pe surse că Vangelis ar fi decedat miercuri, într-un spital din Franța. Vangelis a devenit celebru după ce a câștigat premiul Oscar în 1981 pentru cea mai bună muzică originală pentru filmul „Chariots of Fire”.

 

Vangelis a început să compună încă de la vârsta de 4 ani și a fost un muzician autodidact. A studiat muzica, pictura și regia de film la Academia de Arte Frumoase din Atena. După un început cu trupe rock locale, Vangelis a plecat la Paris la vârsta de 25 de ani, alăturându-se unui exod de tineri artiști în urma unei lovituri de stat din 1967 care a instalat o juntă militară în Grecia. A fost atras de noul domeniu de sintetizatoare electronice.În ciuda succesului pe scena europeană „prog rock” de la începutul anilor 1970, nu a fost de acord cu imaginea de artist de comercial și s-a retras în mare parte în studioul de înregistrări pe care și l-a creat în Londra. Acolo a scris partitura pentru „Chariots of Fire”, povestea triumfului unui grup de alergători britanici la Jocurile Olimpice din 1924.

 

De asemenea, Vangelis a scris muzică pentru filme precum „Blade Runner”, „The Bounty” și „1492: Conquest of Paradise”. Cu o activitate muzicală de peste 50 de ani în care a produs peste 52 de albume, Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile. Genurile muzicale abordate sunt muzica electronică, de film, ambientală, clasică și rockul progresiv. În anul 1982 Vangelis a câștigat premiul Oscar pentru coloană sonoră originală, pentru filmul „Chariots of Fire”. Tema albumului a stat o săptămână pe primul loc în Statele Unite, după ce a avut o ascensiune timp de un an.
 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest