Ai picioarele umflate? Ţine cont de câteva trucuri pentru a scăpa de această problemă

 

Nu sunt deloc puţini cei care se confruntă cu problema picioarelor umflate. Nu contează câţi ani ai, senzaţia de picioarele grele poate apărea la oricine, iar durerea poate deveni uneori greu de suportat.

Picioarele se umflă în special la persoanele care au insuficiență venoasă cronică, în special pe timpul verii. Există însă soluții eficiente pentru combaterea suferințelor circulatorii de la nivelul picioarelor, conform site-ului doctorulzilei.ro.

Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune din ce în ce mai frecventă în zilele noastre şi este întâlnită la aproximativ 50% din populația globului, respectiv la 32% dintre români. Cele mai afectate sunt femeile, estimându-se că dintre persoanele cu boală venoasă cronică, aproximativ 80% sunt femei, iar 20% – bărbați, potrivit studiului internațional VeinConsult, în care au fost incluși peste 91.500 de pacienți din 20 de țări, printre care și România.

Simptomele acestei afecţiuni sunt variate, de la cele mai simple, cum sunt senzațiile de picioare dureroase, grele, umflate sau „neliniștite”, până la complicații ce pot afecta serios calitatea vieții persoanelor afectate, precum varicele, tromboflebita superficială sau profundă.

Principale cauze sunt:

- statul prelungit în picioare

- schimbările climatice (căldura, presiunea atmosferică, frigul)

- sedentarismul şi imobilizarea prelungită

- sarcina și perioada post-partum şi utilizarea contraceptivelor orale

- obezitatea şi fumatul

- moștenirea genetică (50-80% din cazurile de varice primare sunt transmise genetic).

Iată câteva reguli importante pentru picioare sănătoase!

- Optează pentru încălțăminte confortabilă și cu toc mijlociu (4-5 cm) şi evită îmbrăcămintea călduroasă și strâmtă.

- Efectuează gimnastică medicală dimineața și seara, mergi pe jos, cel puțin 2-3 km pe zi, după aplicarea contenției elastice la nivelul gambelor, practică periodic sporturi precum înotul, ciclismul.

- Dormi cu gambele ridicate la 5-15 cm față de restul corpului, deoarece favorizează circulația de întoarcere venoasă; medicii spun că aceasta este cea mai ușoară, dar cea mai eficientă terapie, cu toate că de multe ori este neglijată sau subestimată.

- Alături de această poziţie medicii recomandă tratamentul local compresiv, cu contenție elastică, realizat prin purtarea de ciorapi sau feșe elastice, care previn staza venoasă.

- La sfârșitul fiecărui duș, fă un scurt hidromasaj cu apă rece numai la nivelul gambelor, cu mișcări ascendente, de jos în sus.

- Nu sta picior peste picior și nici cu picioarele încrucișate.

- Evită pe cât posibil expunerea la soare, iar în sezonul rece protejează de frig și umezeală. Petrece vacanța în zone de munte sau deal, nu la mare, sau optează pentru efectuarea unui tratament balnear adecvat.

- Mânâncă multe fructe și legume, alimente bogate în vitamina E (cereale integrale, nuci, migdale, fistic) și vitamina C; bea suficient de multă apă, evită alcoolul și fumatul.

Foto: Hepta

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest