Amenajarea unui dormitor mic - ce trebuie să știi

 

Dormitorul este un refugiu confortabil în care ne retragem ori de câte ori avem nevoie de odihnă și relaxare. Este cel mai important și intim loc din casă, de aceea ne dorim ca aici să avem toate lucrurile pe care le utilizăm zilnic. De multe ori însă, spațiul nu permite transformarea acestei încăperi într-o zonă multifuncțională.

Amenajarea unui dormitor mic este o provocare, dar indiferent de dimensiune poți obține o cameră elegantă, cu soluții practice de depozitare și un design de invidiat. Iată câteva trucuri utile pentru un decor creativ și complet funcțional:

Cum alegi mobilierul pentru un dormitor mic?

Prin utilizarea inteligentă a spațiului, chiar și un dormitor mic de apartament poate servi ca zonă de odihnă, pentru studiu, machiaj și depozitare. Nu vei putea integra la fel de multe piese de mobilier ca într-o cameră generoasă, așa că alege strict mobilierul de care ai nevoie. Patul este elementul esențial din dormitor și una dintre cele mai ingenioase modalități de amenajare e să construiești întregul decor în jurul său. Pentru a maximiza spațiul de pe podea, ridică patul pe perete sau așează-l într-un colț al camerei. Dacă îți dorești un design echilibrat, optează pentru un pat de dimensiuni mai mici, o canapea extensibilă sau un pat de o persoană care se poate mări. Ideal ar fi să realizezi această piesă de mobilier pe comandă ca să se potrivească perfect spațiului tău. În plus, nu uita să alegi un model funcțional, cu lăzi de depozitare dedesubt.

În cazul în care abia ai loc să te miști prin dormitor, amplasează un dulap pentru haine cu ușă glisantă. Trebuie să fie spațios și inteligent compartimentat ca să îți păstrezi în ordine întreaga garderobă. De asemenea, un dulap într-o nuanță apropiată de cea a pereților va contribui la mărirea vizuală a dormitorului, fără fragmentarea inestetică a spațiului. Pe lângă pat și dressing, ai nevoie și de noptiere pentru dormitor. Poți merge pe un model mai compact, dar potrivit nevoilor tale. Dacă îți mai rămâne loc, alege etajere și rafturi suspendate pentru decorațiuni sau o măsuță de birou care să se plieze pe perete.

Culori ideale pentru un dormitor mic

Culoarea albă este o alegere expansivă și practică pentru un dormitor de dimensiuni reduse. Se potrivește oricărui stil și se asortează ușor cu alte elemente mai colorate care pot sparge monotonia camerei. De regulă, este recomandat să zugrăvești pereții unei încăperi mici în nuanțe deschise, care să ofere un aspect curat și aerisit.

Dacă îți dorești un efect îndrăzneț, creează un perete de accent prin vopsirea sa într-o culoare mai închisă, aplicarea unui tapet deosebit sau a unei imagini de fundal uimitoare. Dungile orizontale ori verticale sunt ideale pentru a oferi senzația de spațiu mărit. Ține cont că nuanțele puternice de portocaliu, roz sau roșu oferă energie și trebuie utilizate cu moderație într-un dormitor.

Poți folosi materiale și țesături viu colorate ori mai închise la culoare, dar este esențial ca acestea să se integreze perfect în design-ul camerei. Draperiile și perdele trebuie să pună în valoare lumina naturală, așa că sunt ideale produsele vaporoase, în nuanțe deschise. Lenjeria, pernele și cuvertura se aleg în culori complementare pentru a păstra unitatea. De pildă, pentru un dormitor în tonuri calde se potrivește o cuvertură violet și lenjerie bej sau roz. Ideea generală este să nu folosești mai mult de trei culori în amenajarea unui dormitor mic, iar nuanțele de accent să fie regăsite doar în proporții mici.

Lumina și oglinzile - trucuri eficiente

Oglinzile sunt potrivite pentru a crea iluzia unei încăperi mai mari. Le poți așeza pe perete astfel încât să reflecte lumina naturală sau cea artificială. Dacă nu ai posibilitatea de a monta astfel de accesorii pe pereți, este recomandat să alegi oglinzi pentru ușile dulapurilor. De asemenea, lumina reprezintă o variantă excelentă pentru a mări optic spațiul și a-i imprima dinamism. Un candelabru elegant pe mijlocul tavanului și lămpi mici pe noptierele de lângă pat sunt de ajuns pentru a crea o atmosferă perfectă.

Nu uita că scopul principal al dormitorului tău mic este să te odihnești cât mai bine și să te simți confortabil în el. Decorează încăperea cu elementele necesare și încearcă să nu o aglomerezi cu decorațiuni inutile sau obiecte prea puțin folositoare. Menține ordinea, lasă lumina naturală să pătrundă în interior și păstrează o linie de culori deschise pentru a te bucura de un spațiu elegant, adaptat nevoilor tale.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest