Astăzi este o sărbătoare mare pentru creştini! Prăznuim un mare sfânt şi mulţi români poartă numele lui

 

Astăzi este o sărbătoare mare pentru români. Creştinii prăznuiesc un mare sfânt şi anume, Sfântul Sfințit Mc. Vasile, preotul din Ancira. Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preotul bisericii din Ancira (Ankara), este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 22 martie.

Sfântul Vasile a trăit în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363). Nepot al împăratului Constantin cel Mare (337-377), Iulian Apostatul a restaurat păgânismul ca religie favorizată a Imperiului Roman, poruncind să se redeschidă templele păgâne și să se aducă sacrificii zeilor.

Pentru a lovi în Biserică, a dat libertate tuturor ereziilor și a început demiterea funcționarilor creștini, a soldaților și a profesorilor botezați în Hristos, potrivit Agerpres.

Aproape 600.000 de români, în majoritate bărbaţi, poartă numele de Vasile.

În acest timp, Sfântul Vasile slujea ca preot în Ancira. Pentru faptul că era un apărător al dreptei credințe a fost închis și torturat. Aflat în vizită în această cetate, împăratul Iulian a încercat să-l convingă pe preot să renunțe la Hristos, dar nu a reușit. Au urmat astfel alte chinuri îngrozitoare, în timpul cărora Sfântul Vasile a murit.

Sfântul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni, în vremea domniei împăratului Constantiu. El era cunoscut tuturor din vremea lui, mai ales pentru râvnă să de a apăra dreaptă credința ortodoxă, împotrivă chiar și a împăratului celui păgân, potrivit crestinortodox.ro.
 
Urmând la tronul împărătesc împăratul Iulian Apostatul, acesta a început a prigoni puternic pe creștini. Sfântul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredința împăratului și relele lui fapte împotrivă creștinilor, motiv pentru care sfântul a și fost aruncat în închisoare. 

Când împăratul a căutat să-l câștige de partea să pe sfânt, spre a nu-l omorâ și a tulbură poporul împotrivă lui, Sfântul Vasile i-a răspuns, zicând: „Eu în Hristos al meu cred, pe Care tu îl lepezi pe când El ți-a încredințat ție împărăția această pământească; de aceea va fi luată ea de la ține, foarte curând.” Și alte asemenea profeții, descoperite de Dumnezeu sfântului.
 
Împăratul Iulian s-a umplut de mânie mare auzind acestea. Drept urmare, el a poruncit că trupul sfântului să fie jupuit de viu în fâșii de piele. După alte câteva zile, împăratul a venit iar la el, să vadă dacă nu a renunțat la cele dintâi. Văzându-l pe împărat, sfântul a luat o fâșie de piele și, aruncând-o la picioarele lui, zise: „Apuca și mănâncă, împărate, căci dulce îți este ție acest fel de hrană, iar mie Hristos îmi este Viață!” Rușinat, împăratul a plecat din Ancira, iar chinuitorii și-au continuat poruncă până ce sfântul și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, la anul 363.
 
Troparul Sfântului Vasile din Ancira

 
Mucenicul Tău, Doamne Vasile, întru nevoință să, cunună nestricăciunii a dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
 
Tot astăzi, facem pomenirea: 

  • Sfintelor mucenițe Calinica și Vasilisa;
  • Sfintei Mucenițe Drosida;
  • Sfântului Cuvios Mucenic Eftimie.

Foto: crestinortodox.ro

M.T.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest