Pe data de 10 februarie românii îl sărbătoresc pe Sfântul Haralambie. A fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211). Când Sfântul Haralambie a împlinit vârstă de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu a lepădat credința în Hristos.
articolul continua dupa recomandari
Potrivit tradiției, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. În față acestei minuni, cei care îl torturau s-au convertit la creștinism. Mai târziu, auzind împăratul cele petrecute cu Sfântul Haralambie, a poruncit să fie adus în Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldații i-au legat bărba în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum; i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars față și i-au jupuit pielea de pe trup. Însă, Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.
Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi, potrivit crestin-ortodox.ro.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Haralambie
În această zi, oamenii cer preotului să facă aghiazmă la biserică, care apoi este băută pentru sănătate. Aceasta se foloseşte la stropitul gospodăriilor a vitelor şi a pomilor.
De asemenea, cu ocazia acestei sărbătoari oamenii obişnuiesc să ducă colivă şi colaci la biserică, pentru a le sfinţi preotul. Acestea se oferă apoi persoanelor bolnave. Se fac turte şi se împart pe la vecini. Tot de Sfântul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea.
Pentru că este o sărbătoare cu cruce neagră, se ţine post şi nu se fac munci grele, pentru a fi sănătos tot anul. De asemenea, se spune că dacă astăzi va ploua, vor urma 40 de zile la rând cu ploi.
Foto: Jurnalul.ro
M.T.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc