Eşti însărcinată şi nu te poţi hotărî prin ce metodă vrei să îţi aduci copilul pe lume? În general, acest aspect se stabileşte de medic, însă pacienta ar trebui să aibă ultimul cuvânt. Dacă îţi este frică de o naştere naturală şi îţi doreşti să apelezi la o operaţie de cezariană, ar fi cazul să te documentezi foarte bine înainte.
articolul continua dupa recomandari
Iată care sunt avantajele şi dezavantajele naşterii prin cezariană, conform site-ului femeilor.ro.
Avantaje
- poți alege ziua în care vrei să se nască bebelușul
- operația de cezariană se stabilește cu 1-2 săptămâni înainte și deci riscul de a te prinde nepregătita este foarte mic
- nu simți durerile travaliului
- perineul rămâne „neatins”
"La cezariană, micuţul nu riscă să aibă probleme neurologice sau să-şi rupă oase. Pentru că nu mai parcurge tot traseul prin vagin, bebeluşul nu riscă să ia nici o posibilă infecţie de la mamă şi nu este foarte obosit. Imediat după naştere bebeluşul are pielea roz şi craniul nu îi este uşor deformat ca în cazul unei naşteri naturale. Pentru mamă, o naştere prin cezariană nu presupune manevre şi situaţii jenante/traumatizante psihic pentru femeile mai sensibile. Poate cel mai important este, însă, că în timpul cezarienei nu se simt durerile travaliului şi nu se suportă durerea epiziotomiei. Un avantaj deloc de neglijat este reluarea mai precoce a vieţii sexuale, comparativ cu naşterea naturală, când durerile cauzate de epiziotomie ori de rupturile vaginale amână mult momentul reluării contactelor sexuale," a explicat medicul ginecolog Dorina Bentea, pentru adevarul.ro.
Dezavantaje
- nu trebuie să te atingi de mâncare dacă faci anestezie generală
- sunt tăiați atât mușchiul abdominal cât și uterul
- tranzitul intestinal poate fi reluat mult mai greu
- se mărește riscul infecțiilor
- imediat după cezariană și în prima zi, poți doar să bei lichide. Nu ai voie să mânaci nimic
- la operația de cezariană se pierde de două ori mai ult sânge decât la nașterea naturală
- durerile pe care le vei simți după naștere sunt foarte mari, ele necesitând tratament cu analgezice
- alapatrea se va face mult mai târziu și mult mai greu (foarte multe din mămicile care au născut prin cezariană nu și-au alăptat copilul)
- vei coborî din pat foarte greu
- sarcinile ce vor urma (la un interval mai mare de timp) sunt cu risc de ruptură uterina
Medicul ginecolog Bentea a mai explicat faptul că cea mai periculoasă este anestezia.
„De la o reacţie meningeală, până la meningită. Cefaleea post-rahi-anestezie, care este într-un procent destul de mare, de 2 – 5 la sută, pot exista reacţii alergice la drogurile din anestezic, pot exista paralizii după rahi-anestezie, poate exista chiar stop cardio-respirator. Pot exista şi riscuri legate de actul operator – lezări ale vezicii urinare, ale organelor abdominale, leziuni parietale şi altele”, explică medicul. Urmează, apoi, riscurile post-operative, cum sunt tromboflebitele, riscuri de infecţii, desfacerea plăgii operatorii, riscul infecţiilor urinare de la sonda de urină care se ţine cam 24-36 de ore. În unele cazuri lactaţia porneşte puţin mai greu, dar aceasta nu este o regulă", a spus medicul.
Aşadar, gândeşte-te foarte bine înainte de a lua o decizie şi stabileşte ce e mai bine pentru tine cu medicul tău. Alegea varianta cea mai potrivită pentru organismul tău, însă nu uita să iei în calcul faptul că tot ce este natural este mai bun.
Foto: Hepta
M.T.
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc