Beneficiile jucăriilor din lemn

 

Jocul este considerat limbajul natural al copiilor, iar despre jucării am putea spune că reprezintă cuvintele cu care ei reușesc să se exprime. Aceste obiecte atât de îndrăgite de cei mici sunt cele mai bune instrumente pentru a le dezvolta cunoștințele și educația. Evoluția tehnologiei a condus la apariția unor jucării sofisticate, extrem de complexe și moderne. Opțiunile adulților sunt nelimitate, dar sunt oare toate produsele benefice pentru copii? Atunci când încep să descopere lumea din jurul lor, micuții își construiesc imaginația pe baza jucăriilor. De aceea au nevoie de obiecte care să le ofere siguranță, să le stimuleze creativitatea, inteligența și perspicacitatea. Înconjurați de o mulțime de gadget-uri, părinții nu acordă atenția cuvenită obiectelor din lemn care aduc foarte multe avantaje copiilor.

5 Beneficii ale jucăriilor din lemn

Jucăriile din lemn erau confecționate încă din timpuri foarte îndepărtate. În trecut, chiar și păpușile erau realizate din lemn, dar în timp ele au fost înlocuite de produsele din plastic, cauciuc, textile sau metal.  

Lemnul a fost și materialul principal pentru confecționarea cuburilor de construcții și a celor pictate cu literele alfabetului ori cu animale, jocuri special concepute pentru dezvoltarea psihică și fizică a copilului. Trenurile au fost primele modele de transport copiate, așa că în 1840 au fost inventate trenulețele din lemn. Deși mai târziu minunatele jucării din lemn au fost devansate de accesoriile moderne, ele nu și-au pierdut din farmec. Acestea stimulează simțurile copiilor, îi ajută să își imagineze și să creeze forme noi, să descopere senzații exterioare și să construiască o mulțime de lucruri diferite. Iată câteva dintre principalele beneficii ale jucăriilor din lemn.

  • Sunt educative

Chiar dacă revoluția tehnologică a cuprins și industria jucăriilor, specialiștii recomandă ca cel puțin până la 3 ani copiii să aibă jucării simple, care să le stimuleze imaginația. Produsele din lemn sunt cele mai potrivite deoarece le oferă micuților control asupra jocului și le dă posibilitatea de a interacționa cu cei din jur. Prin urmare, cel mic va fi fericit să își imagineze lumea cu ajutorul unor trenulețe din lemn  și să se joace cu ele așa cum își doresc. Obiectele zgomotoase, cu sunete, voci sau lumini îi distrag atenția și îi întrerup procesul de gândire. De la puzzle-uri și jocuri de construcții la cărți, numere sau animale, jucăriile din lemn încurajează copiii să își închipuie ipostaze diverse din viața de zi cu zi.

  • Rezistente pe termen lung

Pe lângă faptul că cei mici interacționează cu un material natural, jucăriile din lemn sunt biodegradabile, reciclabile și foarte rezistente. Spre deosebire de produsele din plastic, acestea au o viață mult mai lungă deoarece nu se deteriorează prea ușor. Sunt solide și robuste, versatile, se curăță repede și sunt o investiție de durată, mai ales dacă în viitor copilul va mai avea un frățior. Ele pot fi transmise din generație în generație pentru că își păstrează farmecul și nu se demodează niciodată.

  • Dezvoltă abilități esențiale ale copilului

Atunci când sunt foarte mici, copiii se rezumă la simpla manipulare a jucăriilor din lemn, însă ele le stimulează văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Pe măsură ce cresc, experiențele senzoriale îi conduc pe cei mici către procesul descoperirilor care mobilizează toate simțurile. Obiectele din lemn vor fi împinse și manevrate, așa că copilul își dezvoltă coordonarea mână-ochi, abilități motrice, concentrarea, răbdarea sau gândirea logică. Astfel de jucării contribuie la echilibrul corpului, creșterea musculaturii sau coordonarea mișcărilor.

  • Dezvoltă imaginația și creativitatea

Cele mai multe dintre jucăriile moderne le impun copiilor felul în care trebuie să se joace cu ele. Cei mici sunt îndrumați să apese pe anumite butoane, să repete cuvinte sau să le răspundă, iar în acest fel creativitatea lor are de suferit. Deoarece au nevoie să descopere totul în jur, copiii trebuie să își dea singuri seama cum să se joace cu un obiect. Din acest motiv, produsele din lemn sunt deosebit de utile pentru că dezvoltă imaginația și nu le impune micuților o anumită abordare. Cu accesoriile din lemn, jocurile devin situații cu ajutorul cărora un copil trece prin anumite experiențe, își creează modele și dirijează realitatea după bunul său plac.

  • Ajută în învățarea formelor și culorilor

Jucăriile din lemn reproduc diverse forme și culori care contribuie la creșterea capacității intelectuale a copiilor. Cu ajutorul lor, cei micii învață să distingă nuanțele, cifrele, literele sau formele obiectelor. De exemplu, cuburile cu găuri diferite prin care se introduc anumite piese sunt perfecte pentru a stimula copiii între 1 și 2 ani.  

Puzzle-urile din lemn sunt potrivite pentru micuți deoarece oferă oportunități de învățare, auto-exprimare și dezvoltare într-un manieră propice vârstei. Spre deosebire de jocurile electronice, copiii învață mai ușor formele și culorile interacționând cu jucăriile lor.

Psihologii recomandă jucării care dezvoltă imaginația, încurajează interacțiunea și promovează mișcarea. Obiectele din lemn sunt cele mai potrivite pentru a îndeplini aceste lucruri. Unui copil nu trebuie să i se ofere doar produse care îl amuză, ci trebuie implicat să exploreze și să creeze. Prin urmare, e necesar să faci alegeri inteligente atunci când vine vorba de accesoriile cu care se joacă micuțul tău.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest