Beneficiile sportului în viața unui copil

 

Prezentul tehnologizat și accelerarea ritmului cotidian sunt realități pe care le cunoaștem și care pot crea un stil de viață mai puțin activ. În timp, acesta poate duce la probleme de sănătate, legate de un regim alimentar puțin echilibrat. Depășirea acestor obstacole se poate realiza prin decizia părinților de a-și îndruma copiii către practicarea unor sportive. Începute la vârstă mică, acestea reprezintă o modalitate sigură de a crește viitori adulți sănătoși, fiindcă sportul este un mod de viață cu beneficii extraordinare pe termen mediu și lung. Iată-le:

Dezvoltarea armonioasă

Este unul dintre cele mai mari avantaje ale practicării unui sport, fiind vizibil cu ochiul liber prin forma fizică excelentă. Plimbările, alergările prin parc, întrecerile pe două sau mai multe roți, înotul, dansul, artele marțiale, sporturile de echipă sunt tot atâtea posibilități care merită încercate. Piața de profil propune instrumente variate și utile pentru orice activitate fizică dorită; de la cele mai simple – precum triciclete pentru copii disponibile pe jucării-online – până la cele mai complexe – echipament special pentru cățărare, de exemplu.

Condiția fizică bună se asociază cu o serie de calități motrice și echilibru net îmbunătățit. Prin practicarea unui sport, copiii ajung să-și controleze mult mai bine mișcările, dobândesc viteză de reacție și dezvoltă capacitate de efort peste medie, ceea ce le va fi de ajutor ulterior în viață.

Implementarea unei discipline

Practica unui sport în program regulat stimulează spiritul organizatoric al copilului. Astfel, acesta va tinde să-și gestioneze eficient orice activitate și să urmărească îndeplinirea obiectivelor propuse, iar atitudinea de tip pro-activ reduce înclinația spre anxietate sau spre plictiseală. În plus, efortul fizic are capacitatea de a stimula pofta sănătoasă de mâncare, scade apetența pentru preparate dulci sau de tip junk-food, ameliorează calitatea somnului. Aceste modificări benefice sunt posibile prin reglarea funcțiilor metabolice, precum și prin instaurarea stării generale de echilibru de care toți avem nevoie, inclusiv, cei mici.

Responsabilizarea

Studii realizate în cadrul programelor Organizației Mondiale a Sănătății au ajuns la concluzia că sportul are un impact benefic extraordinar în viața copiilor, ajutându-i să stea departe de vicii. Mai exact, activitățile fizice au un rol educativ atât de puternic, încât copiii sunt mai puțin tentați de tutun, alcool, droguri, etc., deoarece se preocupă de studii și de sportul care îi motivează.

Creșterea capacităților cognitive

Practicarea regulată a unui sport îmbunătățește capacitățile și mecanismele învățării. Activitatea fizică formează, în timp, atitudini de luptători dornici de victorii prin optimizarea strategiilor de acțiune. Astfel, influențați în mod constructiv de rigurozitatea antrenamentelor, copiii tind să fie mai atenți la orele de studiu și mult mai bine organizați în pregătirea temelor și a testelor.

Dezvoltarea abilităților de socializare

Cooperarea cu instructorul și lucrul în echipă reprezintă avantaje asociate practicării unui sport, mai cu seamă dacă este de echipă – precum fotbalul, baschetul, handbalul etc. Aceste activități îl susțin pe copil să-și descopere potențialul prin intermediul efortului depus alături de coechipieri, învățând ce înseamnă și cum se practică respectul față de sine, colegi și adversari. Un adevărat spirit de fair-play, dobândit de la vârste mici, poate reprezenta o carte de vizită extraordinară, care va recomanda mai târziu adulți de încredere în societate.

Cei mici dispun de rezerve fantastice de energie și caută mereu ceva interesant. Este o manifestare normală, care face procesul de creștere palpitant pentru copii și, uneori, greu de gestionat pentru adulți. În aceste condiții, este foarte important pentru cei mici să fie atrași către activități sportive. Acestea îi ajută să își consume energia în mod constructiv și să câștige sănătate prin mișcare. 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest